Dieta wegetariańska a wzdęcia

Udostępnij
Pytanie

2 miesiące temu przeszłam na dietę wegetariańską, przez to jem bardzo dużo warzyw. Od tego czasu zmagam się z twardym brzuchem, mam regularnie wzdęcia po warzywach. Czym to może być spowodowane? Wcześniej też jadłam warzywa, ale zdecydowanie mniej. Nie chcę rezygnować z wegetarianizmu, ale chciałabym rozwiązać problem wzdęć, dlatego proszę o pomoc.

miAŚ
Odpowiedź specjalisty

Nagłe zwiększenie spożycia warzyw, zwłaszcza tych bogatych w błonnik, może prowadzić do wzdęć, gazów i uczucia ciężkości. Dodatkowo niektóre warzywa, takie jak kapustne, strączkowe czy cebula, zawierają związki, które mogą nasilać te dolegliwości. Może to być również związane z nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną, w przebiegu której układ odpornościowy nieprawidłowo reaguje na niektóre składniki diety. Aby dokładnie ustalić, które produkty mogą wywoływać u Pani dolegliwości, warto wykonać test diagnostyczny myfoodprofile. Pozwala on zidentyfikować pokarmy nasilające dokuczliwe symptomy i ułatwia dostosowanie diety wegetariańskiej tak, aby unikać problematycznych produktów, jednocześnie dbając o zbilansowane odżywianie. Nie musi Pani rezygnować z wegetarianizmu – wystarczy odpowiednia modyfikacja diety. Warto również wprowadzić lekkostrawne metody przygotowywania warzyw (gotowanie lub duszenie zamiast spożywania ich na surowo), stopniowo zwiększać ilość błonnika oraz dbać o odpowiednią florę bakteryjną jelit.


Wybierz badania i zadbaj o zdrowie