Skrzepy we krwi – jak je rozpoznać?
Pytanie
Od kilku dni pojawiają się u mnie w kale ciemnoczerwone, galaretowate masy. Czy to mogą być skrzepy? Oprócz lekkiego osłabienia nic mi więcej nie dolega.
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
Tak, jest wysoce prawdopodobne, że obserwowane masy to skrzepy krwi. Skrzepy, czyli struktury powstałe w wyniku wynaczynienia i procesu krzepnięcia krwi, składają się z elementów morfotycznych (krwinek) i włóknika. Mogą przybierać postać galaretowatych, rdzawych lub ciemnoczerwonych mas. Pojawienie się skrzepów w kale (szczególnie przy objawach niedokrwistości, m.in. przy osłabieniu) może świadczyć o krwawieniu z przewodu pokarmowego i wymaga pilnej konsultacji z lekarzem oraz wykonania badań dodatkowych.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)