Przyczyny migren – poznaj 10 możliwych powodów


Udostępnij

Migreny to jedne z najczęściej występujących napadowo bólów głowy. Poza silnym bólem do objawów charakterystycznych migreny należą ból jednostronny, nudności i wymioty, nadwrażliwość na światło i zapachy oraz zaburzenia wegetatywne (niepokój, lęk, duszność, kołatanie serca, pocenie się). Dowiedz się, co może powodować migreny oraz jak radzić sobie z bólami migrenowymi.

przyczyny migren

Czym charakteryzują się migreny?

Bóle migrenowe głowy są najczęściej jednostronne i umiejscowione za gałką oczną, w czole lub skroni. Zdarza się jednak, że ból migrenowy zmienia lokalizacje – jest obustronny lub naprzemienny. Zwykle jest opisywany jako silny, pulsujący, rozpierający lub rwący.

Nierzadko bólom migrenowym towarzyszą zaburzenia widzenia nazywane aurą (ubytki lub cienie w polu widzenia), mogą one występować jeszcze przed samym bólem. Niekiedy pojawiają się jeszcze inne objawy dodatkowe, zawroty głowy i drętwienie, a duże nasilenie napadu wpływa na funkcjonowanie pacjenta lub nawet wyłącza go z życia. Typowo dodatkowe symptomy ustępują razem z bólem i pacjent odczuwa zmęczenie. Ból migrenowy może trwać od 4 do 72 godzin.

Występowanie migren

Niestety niekiedy napady migreny mogą się przedłużać lub nawracać w krótkim czasie po sobie. Jednak najczęściej występują dłuższe przerwy między epizodami. Większość pacjentów, czyli około 90%, swój pierwszy epizod migrenowy ma już w młodości, przed 40. rokiem życia. Niestety bóle migrenowe głowy występują dość powszechne w społeczeństwie, częściej dotykają kobiety (15-18%), a rzadziej mężczyzn (6-8%).

Migrena – przyczyny

Przyczyny migreny nie są jednoznacznie poznane. Powstało na ten temat wiele teorii, jednak żadna nie znalazła ostatecznie potwierdzenia. Natomiast są czynniki wyzwalające (prowokujące), które sprzyjają występowaniu migreny. Zdecydowanie warto się z nimi zapoznać.

  1. Stres lub odprężenie po dużym stresie.
  2. Najczęściej wymieniane pokarmy: czekolada, nabiał, kakao, alkohol, owoce, śledzie i tłuste potrawy w tym żółte sery.
  3. Wahania hormonalne (np. w trakcie cyklu menstruacyjnego, przyjmowania hormonów, w ciąży).
  4. Niedobór snu lub zbyt długi sen.
  5. Zmęczenie lub duży wysiłek psychiczny.
  6. Zmiany pogody.
  7. Pobyt na dużych wysokościach.
  8. Głód.
  9. Jasne światło.
  10. Nadwrażliwość IgG-zależna.

Często zdarza się tak, że działa więcej niż jeden z czynników wyzwalających.

Przeczytaj również: Oś jelita-mózg – jaki wpływ na psychikę mają bakterie jelitowe?

Bóle migrenowe – jak sobie pomóc?

Jeżeli bóle migrenowe głowy występują często lub utrudniają życie pacjenta, warto zająć się nimi dokładniej. Należy wówczas zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu celem uzyskania skierowania do lekarza neurologa. W przypadku przedłużającego się bólu należy skonsultować się z lekarzem lub udać się do szpitala. Lekarze zbiorą wywiad oraz wykonają badania ogólne i neurologiczne. W migrenie nie dochodzi do zmian w obrazie tomografii i rezonansu, dlatego najczęściej nie wykonuje się tych badań. Jeżeli napady są częste, to wymagają konsultacji ze specjalistą w celu ustalenia odpowiednich leków przeciwbólowych.

Warto też dowiedzieć się o sposobach zapobiegania migrenom, mogą obejmować one:

  • farmakoterapię,
  • psychoterapię,
  • fizjoterapię,
  • modyfikację stylu życia.

Najczęściej dotyczą one wprowadzeniu zmian w stylu życia, szczególnie diecie. Warto pamiętać też o prawidłowym nawodnieniu, odpoczynku, higienie snu oraz redukcji stresu.

Diagnostyka pomocna w przebiegu migren – badania nadwrażliwości IgG-zależnej ImuPro

Dieta i wykluczanie z niej niektórych produktów są już od dawna stosowane we wspomaganiu leczenia bólu migrenowego i zapobieganiu mu. Są też badania naukowe potwierdzające skuteczność leczenia migreny, dzięki eliminacji produktów, na podstawie wyniku badania nadwrażliwości IgG-zależnej (badania ImuPro).

Zaburzenia mikrobioty jelitowej i zwiększona przesiąkliwość jelitowa mogą powodować powstawanie nadwrażliwości na niektóre białka z pokarmów. Powstaje wtedy nadmiar przeciwciał IgG i tworzy się stan zapalny w organizmie. Dodatkowo przenikające przez barierę jelitową fragmenty bakterii mogą prowadzić do zwiększenia produkcji cytokin prozapalnych, które przechodzą barierę krew-mózg i mogą nasilać symptomy neurologiczne. Objawy nadwrażliwości pokarmowych nie zawsze są powiązane z jelitami, ponieważ stan zapalny nasila różne symptomy, np. migreny, zmiany skórne, czy procesy autoimmunizacyjne.

Zobacz także: Zdrowie zaczyna się w jelitach.

Eliminacja problematycznych produktów ma na celu obniżenie stanu zapalnego w organizmie. Dobrym dopełnieniem takiej eliminacji jest też celowana probiotykoteriapia po badaniu mikrobioty jelitowej. Uszczelnia ona barierę jelitową, zmniejsza przesiąkliwość jelitową, co również obniża stan zapalny w organizmie oraz poprawia stan mikrobioty jelitowej.

W badaniach z 2019 roku sprawdzano skuteczność diety eliminacyjnej na podstawie wyniku ImuPro oraz probiotyków, w łagodzeniu objawów migrenowych i jelitowych w przebiegu zespołu jelita drażliwego (IBS). W analizie wzięło udział 60 pacjentów z bólami migrenowymi i objawami żołądkowo-jelitowymi. Po wykonaniu badania ImuPro pacjentów podzielono na grupy:

  • pierwsza zastosowała dietę eliminacyjną opartą o wynik badania Imu Pro,
  • druga stosowała probiotyk (B. infantisL. acidophilusE. faecalisB. cereus),
  • trzecia natomiast zastosowała jednocześnie probiotyk i dietę eliminacyjną.

Zmiana diety trwała 14 tygodni. Na początku badania, w 7 tygodniu i po 14. tygodniach oceniono:

  • skalę i częstotliwość bólu (wg ang. MIDAS, Migraine Disability Assessment Scale),
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe (wg skali IBSS, IB severity scale),
  • ilość leków przeciwbólowych i poziom serotoniny (neuroprzekaźnika, „hormonu szczęścia”) w osoczu krwi.

Najbardziej znaczącą poprawę odnośnie bólu migrenowego zauważono w grupie łączącej dietę eliminacyjną po Imu Pro z probiotykami. Po 14 tygodniach pacjenci zgłaszali lepszą pracę jelit, regulacje wypróżnień oraz stwierdzono wyższy poziom serotoniny w ich krwi. Zredukowali też ilość leków przeciwbólowych. U reszty badanych grup również doszło do poprawy, jednak trwało to nieco dłużej. Badań naukowych sprawdzających skuteczność diety eliminacyjnej na podstawie ImuPro jest coraz więcej.

Bibliografia

  • Goasdsby J.P. Recent advances in understanding migraine mechanisms, molecules and the traupetics. Trends in Molecular Medicine 2006; 13: 1.
  • Mc Crory D.C., Matchar D.B., Gray R.N. i wsp. Rozpoznawanie i leczenie migreny w podstawowej opiece zdrowotnej. Medycyna Praktyczna 2000; 11: 1–23.
  • Prusiński A. (red.). Bóle głowy dla lekarzy praktyków. Alfa-medica press, Bielsko-Biała 1996; 9–40.
  • Rees T., Watson D., Lipscombe S., Speight H., Cousins P., Hardman G., Dowson A. A Prospective Audit of Food Intolerance among Migraine Patients in Primary Care Clinical Practice. Headache, 2005; Vol 2 No.1 11-14.
  • Stępień A. Patofizjologia i możliwości leczenia migreny. Psychiatria-Neurologia 2000; 4: 19–28.
  • Wójcik-Drączkowska H., Bilińska M., & Nyka, W. Migrena—rozpoznanie i leczenie. In Forum Medycyny Rodzinnej 2007; Vol. 1, No. 2, pp. 109-114).
  • Xie Y., Zhou G., Xu Y., He B., Wang Y., Ma R., ... & Xiao, Z. Effects of diet based on IgG elimination combined with probiotics on migraine plus irritable bowel syndrome. Pain Research and Management, 2019.
  • Arroyave Hernandez C. M., Echevarria Pinto,M., Hernandez Montiel,H. L. Rev Alerg Mex Food Allergy Mediated by IgG Aantibodies Associated with Migraine in Adults. 2007; 54: 162–168.
  • Alpay K., Ertas M., Orhan E. K., Ustay D. K., Lieners C., Baykan B. Diet Restriction in Migraine, Based on IgG against Foods: a Clinical Double-Blind, Randomised, Cross-Over Trial. 2010; Cephalgia 1-9.