Acesulfam E 950 – co to jest? Czy acesulfam K jest bezpieczny?

lek. med. Katarzyna Lizak
Udostępnij

Acesulfam potasowy, znany również jako acesulfam K (K jest symbolem chemicznym potasu) lub Ace K, jest syntetycznym bezkalorycznym zamiennikiem cukru (sztucznym słodzikiem), często sprzedawanym pod nazwami handlowymi Sunett i Sweet One. W Unii Europejskiej jest znany pod numerem E (kod dodatku) E950. Został odkryty przypadkowo w 1967 roku przez niemieckiego chemika Karla Claussa. 

Acesulfam E 950

Acesulfam K

Acesulfam K jest 200 razy słodszy od sacharozy (zwykłego stołowego cukru), tak słodki jak aspartam. Podobnie jak sacharyna ma lekko gorzki posmak, szczególnie w wysokich stężeniach. Acesulfam K jest często mieszany z innymi słodzikami (zwykle sukralozą lub aspartamem). Uważa się, że te mieszanki dają bardziej sacharozowy (zbliżony do smaku cukru stołowego) smak, w którym każdy słodzik maskuje posmak drugiego lub wykazuje efekt synergistyczny, dzięki czemu mieszanka jest słodsza niż jej składniki. Acesulfam potasowy ma mniejszy rozmiar cząstek niż cukier stołowy, co pozwala na bardziej jednorodne mieszanie go z innymi słodzikami.

W przeciwieństwie do aspartamu, acesulfam K jest stabilny w wysokiej temperaturze, nawet w warunkach umiarkowanie kwaśnych lub zasadowych, co pozwala na jego stosowanie jako dodatku do żywności w wypiekach lub w produktach wymagających długiego okresu przydatności do spożycia. Chociaż acesulfam potasowy ma stabilny okres przydatności do spożycia, może ostatecznie ulec degradacji do acetoacetamidu, który jest toksyczny w dużych dawkach. W napojach gazowanych jest prawie zawsze stosowany w połączeniu z innym słodzikiem, takim jak aspartam lub sukraloza. Jest również stosowany jako słodzik w koktajlach proteinowych i produktach farmaceutycznych, zwłaszcza w lekach w postaci do żucia i płynnych, gdzie może sprawić, że składniki aktywne będą bardziej smaczne. Dopuszczalne dzienne spożycie acesulfamu potasu wynosi 15 mg/kg/dzień.

Acesulfam potasowy jest szeroko stosowany w diecie człowieka i wydalany przez nerki. Dlatego też został użyty przez naukowców jako marker do oszacowania, w jakim stopniu baseny są zanieczyszczone moczem.

Jakie produkty spożywcze zawierają acesulfam potasowy?

Acesulfam potasowy to bardzo wszechstronny sztuczny słodzik, którego producenci używają w szerokiej gamie produktów spożywczych i napojów. W przeciwieństwie do podobnych słodzików, takich jak aspartam, jest stabilny po podgrzaniu. Ze względu na tę właściwość wiele wypieków zawiera acesulfam potasowy.

Przykłady produktów spożywczych zawierających acesulfam potasowy obejmują:

  • słodkie napoje, w tym napoje gazowane, soki owocowe, napoje niegazowane i alkohol;
  • słodziki stołowe;
  • słodzone produkty mleczne;
  • lody i desery „bez kalorii”;
  • pasty do zębów i płyny do płukania ust;
  • gumy do żucia;
  • płatki śniadaniowe.

Czy acesulfam K jest bezpieczny? Bezpieczeństwo acesulfamu K

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła powszechne stosowanie acesulfamu K jako bezpiecznego dodatku do żywności w 1988 r. i utrzymuje tę ocenę bezpieczeństwa do lat obecnych. W przeglądzie naukowym z 2000 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustalił, że acesulfam K jest bezpieczny w typowych ilościach spożywanych i nie zwiększa ryzyka chorób.

Podobnie jak inne sztuczne słodziki, acesulfam K budził pewne kontrowersje dotyczące jego wpływu na zdrowie. Wątpliwości te były związane głównie z potencjalnym ryzykiem nowotworowym oraz wpływem na metabolizm i funkcjonowanie organizmu. Jednakże wiele badań naukowych oraz oceny przeprowadzone przez międzynarodowe organizacje zdrowotne wykazały, że acesulfam K jest bezpieczny do spożycia w zalecanych ilościach.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdziły bezpieczeństwo stosowania acesulfamu K w żywności. Akceptowalna dzienna dawka (ADI) dla acesulfamu K została ustalona na poziomie 15 mg na kilogram masy ciała, co oznacza, że dorosła osoba o wadze 70 kg mogłaby bezpiecznie spożywać nawet 1050 mg acesulfamu K dziennie, co odpowiada niemalże niemożliwej do spożycia ilości produktów słodzonych tym związkiem dla dorosłej osoby.

Warto jednak zaznaczyć, że jak w przypadku wszystkich substancji dodatkowych, istotne jest stosowanie umiaru. Spożywanie sztucznych słodzików w nadmiarze może prowadzić do nieprzewidzianych skutków ubocznych, chociaż w normalnych warunkach konsumpcji nie stwierdzono poważnych zagrożeń zdrowotnych związanych z acesulfamem K.

Acesulfam K – czy jest dobry dla cukrzyków?

Acesulfam K jest powszechnie stosowany jako zamiennik cukru w produktach dla diabetyków, ponieważ nie wpływa na poziom glukozy we krwi ani nie stymuluje wydzielania insuliny. W związku z tym acesulfam K może być bezpiecznie spożywany przez osoby z cukrzycą typu 1 i typu 2. Dzięki swojej wysokiej słodkości, ale zerowej kaloryczności, acesulfam K umożliwia osobom z cukrzycą brak ryzyka nagłych skoków cukru we krwi.

Badania naukowe potwierdzają, że acesulfam K nie wpływa na metabolizm węglowodanów, co czyni go dobrym składnikiem produktów przeznaczonych dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Warto jednak pamiętać, że chociaż acesulfam K sam w sobie jest bezpieczny dla diabetyków, to produkty, w których się znajduje, mogą zawierać inne składniki, które wpływają na zdrowie. Dlatego ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety produktów i kontrolować wszystkie spożywane substancje w naszych dietach.

Acesulfam K a odchudzanie. Czy acesulfam K pomaga w odchudzaniu? 

Acesulfam K jest często stosowany w produktach dietetycznych i niskokalorycznych, ponieważ pozwala uzyskać słodki smak bez dostarczania dodatkowych kalorii. Dla osób pragnących schudnąć acesulfam K może być atrakcyjną alternatywą dla cukru. Zmniejszenie spożycia cukru i kalorii jest kluczowe dla utrzymania lub redukcji masy ciała, a produkty słodzone acesulfamem K mogą pomóc w ograniczeniu kaloryczności diety, jednocześnie zaspokajając chęć na słodycze.

Istnieją pewne kontrowersje związane z długotrwałym stosowaniem sztucznych słodzików, takich jak acesulfam K, w kontekście kontroli masy ciała. Niektóre badania sugerują, że spożywanie sztucznych słodzików może prowadzić do zaburzeń w regulacji apetytu, co w efekcie może skłaniać niektóre osoby do spożywania większej ilości jedzenia. Ponadto istnieją teorie mówiące o tym, że sztuczne słodziki mogą oszukiwać organizm, co może prowadzić do wzrostu apetytu na słodkie produkty.

Z drugiej strony, liczne badania nie wykazały bezpośredniego związku pomiędzy spożywaniem acesulfamu K a przyrostem masy ciała. Wszystko wskazuje na to, że efektywność acesulfamu K w procesie odchudzania zależy w dużej mierze od ogólnego stylu życia, diety oraz innych czynników związanych z kontrolą wagi.

Niektórzy mogą uznać za przydatne włączenie słodzików do diety, zwłaszcza jeśli lubią słodycze i już spożywają duże ilości cukru. Jednak chociaż mogą wydawać się bezpieczne, naukowcy nie znają konsekwencji ich regularnego spożywania przez dłuższy czas. Podsumowując, nie wydaje się, aby istniał jakikolwiek przekonujący powód, aby unikać acesulfamu potasu lub jakiegokolwiek innego sztucznego słodzika.

Część badaczy nadal twierdzi, że badania nad acesulfamem potasu nie są wystarczająco dobre, a naukowcy nie mogą być pewni, że nie spowoduje on szkód w dłuższej perspektywie. Jednocześnie długoterminowe badania na zwierzętach wykazały, że mogą one tolerować bardzo wysokie dawki, a FDA stwierdza, że ​​spożywanie acesulfamu potasu jest bezpieczne. Podczas podejmowania decyzji o stosowaniu sztucznych słodzików w diecie należy pamiętać o rozwadze i o nietraktowaniu produktów zawierających je – zazwyczaj wysokoprzetworzonych jako bazy swojej diety.

Podsumowanie – FAQ

1. Acesulfam k – co to jest?

    Acesulfam potasowy, znany również jako acesulfam K (K jest symbolem chemicznym potasu) lub Ace K, jest syntetycznym bezkalorycznym zamiennikiem cukru (sztucznym słodzikiem), często sprzedawanym pod nazwami handlowymi Sunett i Sweet One.


    2. Czy acesulfam jest dobry dla cukrzyków?

    Acesulfam K jest powszechnie stosowany jako zamiennik cukru w produktach dla diabetyków, ponieważ nie wpływa na poziom glukozy we krwi ani nie stymuluje wydzielania insuliny. W związku z tym acesulfam K może być bezpiecznie spożywany przez osoby z cukrzycą typu 1 i typu 2.

    3. Acesulfam a odchudzanie? 

    Acesulfam K jest często stosowany w produktach dietetycznych i niskokalorycznych, ponieważ pozwala uzyskać słodki smak bez dostarczania dodatkowych kalorii. Dla osób pragnących schudnąć, acesulfam K może być atrakcyjną alternatywą dla cukru. Zmniejszenie spożycia cukru i kalorii jest kluczowe dla utrzymania lub redukcji masy ciała, a produkty słodzone acesulfamem K mogą pomóc w ograniczeniu kaloryczności diety, jednocześnie zaspokajając chęć na słodycze.

    Lek. med. Katarzyna Lizak

    Bibliografia

    • Additional information about high-intensity sweeteners permitted for use in food in the United States. U.S. Department of Health and Human Services, US Food and Drug Administration. (2015, May).
    • K.R. Tandel (2011, Oct-Dec) Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits. Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics. 2(4): 236–243.
    • Anja Rahn, Varoujan A. Yaylayan. (2010, January 1). Thermal degradation of sucralose and its potential in generating chloropropanols in the presence of glycerol. Food Chemistry. Volume 118, Issue 1, 1 January 2010, Pages 56–61.