Złe samopoczucie po jedzeniu – przyczyn poszukaj razem z nami

Mgr inż. Aleksandra Świgut


Udostępnij

Zdarza Ci się doświadczać uczucia ciężkości, wzdęć lub ogólnego dyskomfortu po jedzeniu? Jeśli tak, nie jesteś sam. Mimo coraz szerszego promowania zdrowego odżywiania oraz rosnącej świadomości społecznej na temat wpływu diety na zdrowie nadal wiele osób ma nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu pokarmów. Często jest to związane z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Przykładem tego jest nieregularne spożywanie posiłków, za mała konsumpcja warzyw i owoców. Bywa, że objawy wynikają z występowania nadwrażliwości na niektóre pokarmy. W tym wpisie zastanowimy się nad potencjalnymi przyczynami złego samopoczucia po jedzeniu.

złe samopoczucie po jedzeniu - smutna kobieta siedząca przy stole z jedzeniem

Wpływ diety na złe samopoczucie po jedzeniu

Dane literaturowe wskazują na istnienie związku pomiędzy żywieniem a stanem zdrowia ludzi. Badania wyraźnie pokazują, że osoby, które regularnie spożywają posiłki, cieszą się lepszym samopoczuciem na co dzień. Ponadto wybór odpowiednich produktów spożywczych może mieć znaczący wpływ na poziom energii, nastrój i wydajność fizyczną. 

Regularne spożywanie zrównoważonych posiłków, bogatych w owoce, warzywa, orzechy i nasiona, może poprawić nastrój i pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Odpowiednia ilość błonnika, probiotyków i prebiotyków wspiera zdrową florę bakteryjną w jelitach. To z kolei poprawia trawienie, wchłanianie składników odżywczych i ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego. Dieta bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza kwasy tłuszczowe Omega-3, przeciwutleniacze i witaminy z grupy B, wspiera funkcje poznawcze, takie jak koncentracja i pamięć.

Z kolei nieregularne spożywanie posiłków lub spożywanie produktów wysoko przetworzonych, o niskiej wartości odżywczej, może negatywnie wpływać na samopoczucie po jedzeniu. Nadmierna konsumpcja tego rodzaju posiłków może prowadzić do nadwagi lub otyłości. 

Dodatki do żywności, takie jak barwniki czy wzmacniacze smaku, nie tylko mogą powodować reakcje alergiczne, ale również obciążają układ trawienny. To w efekcie może prowadzić do wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowych. 

Nadwrażliwość pokarmowa jako przyczyna złego samopoczucia po jedzeniu

Do częstych powodów złego samopoczucia po jedzeniu należą nadwrażliwości pokarmowe. Każdy organizm może reagować inaczej na spożywane produkty. Oznacza to, że to, co jest zdrowe dla jednej osoby, może powodować dyskomfort u innej. Dlatego warto obserwować, jak nasz organizm reaguje na różne produkty i dostosowywać dietę do własnych potrzeb. Nadwrażliwości pokarmowe obejmują nietolerancję pokarmową, alergię pokarmową oraz nadwrażliwość pokarmową IgG-zależną. 

  • Nietolerancje pokarmowe mogą występować np. w przypadku niedoboru lub zmniejszonej aktywności enzymów niezbędnych do trawienia składników pokarmowych, takich jak laktaza w przebiegu pierwotnej nietolerancji laktozy. Symptomy, zwykle dolegliwości żołądkowo-jelitowe, powodują złe samopoczucie oraz obniżenie nastroju. 
  • Alergie pokarmowe wywoływane są przez reakcje układu odpornościowego na określone składniki pokarmowe. Po kontakcie z alergenem, np. po wypiciu mleka, bardzo szybko pojawia się reakcja alergiczna związana z wytwarzaniem przeciwciał w klasie IgE. Objawy występują z reguły w ciągu kilku minut od kontaktu z alergenem, a ich nasilenie może wpływać na pogorszenie samopoczucia. Do najczęstszych symptomów zalicza się:
    • ból brzucha, 
    • wysypkę na skórze, 
    • pieczenie w gardle, 
    • rzadziej katar czy kichanie. 

Czasem reakcje bywają na tyle gwałtowne, że mogą prowadzić do stanów zagrożenia życia. 

  • Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna to reakcja układu odpornościowego, która charakteryzuje się nadmierną produkcją przeciwciał klasy IgG w odpowiedzi na spożycie konkretnych produktów żywnościowych. Objawy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej mogą obejmować m.in. bóle brzucha, wzdęcia czy zmęczenie. Zwykle pojawiają się z pewnym opóźnieniem (nawet do kilku dni) i utrzymują nawet do kilku tygodni. Utrudnia to powiązanie symptomów z konkretnym pokarmem. 

Odkryj źródło złego samopoczucia po jedzeniu 

Metody identyfikacji nadwrażliwości pokarmowych, które mogą być źródłem złego samopoczucia po jedzeniu, obejmują różnorodne narzędzia diagnostyczne, zależnie od rodzaju reakcji organizmu na spożywane pokarmy. 

  • W przypadku klasycznych alergii pokarmowych stosuje się testy skórne, wykonywane w gabinecie lekarza, lub popularne testy z krwi, czyli badania serologiczne, które koncentrują się na wykryciu obecności przeciwciał IgE, odpowiedzialnych za reakcje alergiczne na różne składniki pokarmowe. 
  • Z kolei osoba z podejrzeniem nietolerancji pokarmowych, np. nietolerancji laktozy, może wykonać np. wodorowy test oddechowy
  • W diagnostyce nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych, nazywanych potocznie nietolerancjami pokarmowymi, można wykonać badanie z krwi, takie jak myfoodprofile

Myfoodprofile jako narzędzie do identyfikacji nadwrażliwości pokarmowych

Test myfoodprofile służy do oznaczania poziomu przeciwciał IgG we krwi przeciwko różnym pokarmom, które mogą być przyczyną złego samopoczucia po posiłkach. Testy te są wykonywane w laboratoriach medycznych przez wykwalifikowany personel. Pakiety są dostępne w różnych wariantach, w zależności od potrzeb żywieniowych. 

Pakiet podstawowy badania myfoodprofile obejmuje 54 artykuły spożywcze, wariant rozszerzony 108, zaś zaawansowany aż 216 pozycji. Dodatkowo można wybrać profil przeznaczony dla osób na diecie wegetariańskiej lub śródziemnomorskiej. Bogata gama produktów z różnych kategorii spożywczych umożliwia pełną diagnostykę. 

Każdy pacjent otrzymuje spersonalizowany przewodnik dietetyczny, który zawiera praktyczne wskazówki żywieniowe, dostosowane do wyników uzyskanych z analizy. Na podstawie wyników testu można określić, które pokarmy mogą być przyczyną uciążliwych dolegliwości po jedzeniu. Poprzez eliminację wskazanych produktów z diety lub ograniczenie ich spożycia można skutecznie poprawić ogólny stan zdrowia. 

Podsumowanie

Warto pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej na poszczególne rodzaje żywności. Ważne jest świadome i zrównoważone podejście do diety, uwzględniające indywidualne preferencje żywieniowe. Złe samopoczucie po jedzeniu może być wynikiem wielu czynników, w tym nadwrażliwości pokarmowych. Ich odpowiednia identyfikacja jest kluczowa dla poprawy samopoczucia i złagodzenia objawów. 

Test myfoodprofile może być skutecznym narzędziem do rozpoznania nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych i opracowania spersonalizowanych zaleceń dotyczących diety. Pamiętaj jednak, że testy te są jednym z wielu narzędzi diagnostycznych. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu uzyskania kompleksowej oceny swojego stanu zdrowia i dostosowania strategii żywieniowej.

Autor: mgr Aleksandra Świgut, Dział Informacji Naukowej, EUROIMMUN Polska Sp. z o.o.