Niedobór białych krwinek – co jeść przy leukopenii?

Udostępnij
Pytanie

Tydzień temu przeszedłem ostrą infekcję dróg oddechowych z wysoką gorączką, katarem i kaszlem. Dziś zrobiłem kontrolną morfologię krwi, która wykazała obniżenie poziomu białych krwinek. Co powinienem jeść, aby podwyższyć ich poziom?

miniatura autora
Odpowiedź specjalisty

Leukopenia, czyli obniżenie poziomu białych krwinek (leukocytów) poniżej 4000/μL, może być konsekwencją przebytej infekcji wirusowej, ale należy omówić wynik badania z lekarzem rodzinnym. W przypadku niedoboru białych krwinek należy przestrzegać zdrowej, zbilansowanej diety, bogatej w świeże warzywa, owoce, ryby, jaja, nabiał i orzechy. Wybierając produkty mięsne, warto sięgać po drób, wołowinę i podroby oraz wspomóc się suplementacją witaminy D.