Niedobór białych krwinek – co jeść przy leukopenii?
Pytanie
Tydzień temu przeszedłem ostrą infekcję dróg oddechowych z wysoką gorączką, katarem i kaszlem. Dziś zrobiłem kontrolną morfologię krwi, która wykazała obniżenie poziomu białych krwinek. Co powinienem jeść, aby podwyższyć ich poziom?

Odpowiedź specjalisty
Leukopenia, czyli obniżenie poziomu białych krwinek (leukocytów) poniżej 4000/μL, może być konsekwencją przebytej infekcji wirusowej, ale należy omówić wynik badania z lekarzem rodzinnym. W przypadku niedoboru białych krwinek należy przestrzegać zdrowej, zbilansowanej diety, bogatej w świeże warzywa, owoce, ryby, jaja, nabiał i orzechy. Wybierając produkty mięsne, warto sięgać po drób, wołowinę i podroby oraz wspomóc się suplementacją witaminy D.
Specjalista
