Niedobór białych krwinek – co jeść przy leukopenii?
Pytanie
Tydzień temu przeszedłem ostrą infekcję dróg oddechowych z wysoką gorączką, katarem i kaszlem. Dziś zrobiłem kontrolną morfologię krwi, która wykazała obniżenie poziomu białych krwinek. Co powinienem jeść, aby podwyższyć ich poziom?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
Leukopenia, czyli obniżenie poziomu białych krwinek (leukocytów) poniżej 4000/μL, może być konsekwencją przebytej infekcji wirusowej, ale należy omówić wynik badania z lekarzem rodzinnym. W przypadku niedoboru białych krwinek należy przestrzegać zdrowej, zbilansowanej diety, bogatej w świeże warzywa, owoce, ryby, jaja, nabiał i orzechy. Wybierając produkty mięsne, warto sięgać po drób, wołowinę i podroby oraz wspomóc się suplementacją witaminy D.
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)