Salmonella – skąd się bierze?
Pytanie
Mój synek od tygodnia zmaga się z silną biegunką i gorączką. W posiewie kału uzyskano wzrost pałeczek Salmonella. Nie mam pojęcia, jak mógł się zarazić. Skąd bierze się Salmonella?
![miniatura autora](https://media.diag.pl/wp-content/uploads/sites/5/2024/05/06110431/avatar3.png)
Odpowiedź specjalisty
Salmonella to grupa bakterii Gram-ujemnych, do których należą takie gatunki, jak: S. typhi, S. enterica czy S. enteritidis. Zakażenie może prowadzić do ostrego zapalenia żołądkowo-jelitowego, infekcji układu moczowego, a nawet do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Patogen dostaje się do organizmu człowieka drogą pokarmową, w wyniku spożycia surowych lub niedogotowanych produktów zawierającego bakterie – jaj, mięsa lub nabiału. Do zakażenia może dojść również po wypiciu wody lub zjedzeniu warzyw zanieczyszczonych odchodami. Rezerwuarem bakterii bywają gady i płazy, np. hodowane w domu węże lub jaszczurki. Pałeczkami Salmonella można zarazić się też od drugiego człowieka (chorego lub nosiciela).
Specjalista
![miniatura autora](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fmedia.diag.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F5%2F2024%2F05%2F06110431%2Favatar3.png&w=256&q=75)