Celiakia – co to jest? Kompendium wiedzy – objawy, leczenie, skutki

dr n. med. Beata Skowron
Udostępnij

Celiakia (glutenozależna choroba trzewna, autoimmunologicza choroba glutenozależna, potocznie także autoimmunologiczna nietolerancja glutenu) jest chorobą przewlekłą, w której do uszkodzenia struktury i funkcji jelita cienkiego oraz rozwijających się w ich wyniku konsekwencji prowadzi nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na spożycie glutenu u osób predysponowanych genetycznie (z genami HLA-DQ2 i HLA-DQ8) do rozwoju choroby, Celiakia jest chorobą dającą głównie objawy ze strony przewodu pokarmowego, częściej diagnozowana jest u dzieci niż u dorosłych. Jakie konkretne objawy związane są z celiakią i czy tak samo objawia się u dzieci i dorosłych?

Celiakia

Celiakia – co to za choroba?

Chcąc zdefiniować celiakię w prosty sposób, można powiedzieć, że jest to uwarunkowana genetycznie nietolerancja na gluten, przy czym gluten rozumiany jest jako mieszanina białek zapasowych, prolamin i glutein obecnych w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto oraz jęczmień. Proces trawienia glutenu u chorych na celiakię jest przyczyną ataku przeciwciał (reakcja autoimmunologiczna) na komórki jelita i rozwoju stanu zapalnego w obrębie jelita cienkiego, który w konsekwencji przewlekania się w czasie, prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i upośledzonego wchłaniania wielu substancji. Skutkiem jest niedożywienie i niedobory składników odżywczych w organizmie, które są przyczyną pojawiających się objawów.

Celiakia – przyczyny

Czynnikami inicjującymi rozwój choroby u dzieci jest najczęściej infekcja, w przypadku osób dorosłych to także przewlekły stres, ciąża lub operacja. Ze względu na istotną rolę przeciwciał w rozwoju i diagnostyce procesu chorobowego – celiakia zaliczana jest do grupy chorób autoimmunologicznych, czyli takich, w których organizm niszczy własne tkanki. W procesie diagnostycznym w surowicy krwi pacjenta z podejrzeniem celiakii w pierwszej kolejności poszukuje się specyficznych autoprzeciwciał. Powstają one w organizmie osób predysponowanych genetycznie po spożyciu glutenu i kierują swoje działania przeciwko tkance jelita cienkiego, biorącej udział w jego wchłanianiu. Diagnostykę celiakii opiera się przede wszystkim o oznaczenie przeciwciał specyficznych dla tej jednostki chorobowej. 

Celiakia – objawy u dorosłych i u dzieci

Celiakię diagnozuje się najczęściej u dzieci, ale choroba może pojawić się także u osób dorosłych. Chorobę trzewną charakteryzują objawy specyficzne ze strony przewodu pokarmowego, jednak pojawiają się także mniej oczywiste, utrudniające właściwe rozpoznanie choroby. 

Celiakia – objawy u niemowląt i dzieci

U niemowląt pierwsze objawy choroby pojawiają się po 4-6 tygodniach od wprowadzenia do diety produktów mącznych i są charakterystyczne dla celiakii:

  • niski wzrost i masa ciała,
  • opóźnienie rozwoju psychoruchowego,
  • przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe,
  • wymioty, bóle brzucha, wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha, brak apetytu,
  • osłabienie siły mięśniowej,
  • częste zakażenia, nawracające infekcje,
  • w badaniach laboratoryjnych: anemia, awitaminozy, zaburzona funkcja wątroby.

Celiakia – objawy u młodzieży i dorosłych

Nietypowe objawy celiakii to domena choroby rozwijającej się u młodzieży i dorosłych. Objawy nietypowe znacząco utrudniają postawienie diagnozy, należą do nich:

  • zmiana usposobienia (nadpobudliwość lub męczliwość i apatia),
  • osteopenia i osteoporoza (zmniejszenie wytrzymałości kości),
  • zespół jelita drażliwego (IBS),
  • niedorozwój szkliwa zębowego, próchnica zębów,
  • afty, zapalenie kącików ust, zapalenie języka,
  • zmiany skórne: grudki, rumień, wykwity pokrzywkowate, pęcherzyki, wysypka,
  • zatrzymanie miesiączkowania, poronienia, niepłodność,
  • zmęczenie, depresja, ADHD,
  • zaburzenia neurologiczne: padaczka, ataksja, drgawki,
  • bóle głowy,
  • bóle mięśni, niewyjaśnione bóle stawów,
  • nietolerancja laktozy,
  • anemia z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, 
  • upośledzenie funkcji wątroby,
  • choroby towarzyszące (tzw. zespoły nakładania): cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów, niedoczynność tarczycy, nieswoiste zapalenie jelit, chłoniaki nieziarnicze, autoimmunizacyjne zapalenie wątroby i inne schorzenia autoimmunizacyjne.

Ustąpienie objawów obserwuje się zwykle po kilku tygodniach, czasem miesiącach od wyeliminowania z diety produktów mącznych oraz składników pokarmowych, zawierających gluten. Regeneracja kosmków może potrwać nawet do 2 lat.

Celiakia – postacie

Wyróżnia się kilka postaci celiakii. Zestawienie przedstawiono poniżej:

1. Klasyczna (objawowa) celiakia

  • To postać, która dotyczy głównie dzieci, ale występuje też u dorosłych.
  • Dominują objawy jelitowe: biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, utrata masy ciała, zahamowanie wzrostu u dzieci.
  • Występują typowe cechy histologiczne (zanik kosmków jelitowych).

2. Nieklasyczna (atypowa) celiakia

  • W postaci nieklasycznej dominują objawy pozajelitowe.
  • Przykłady: anemia, osteoporoza, afty jamy ustnej, depresja, niepłodność, zmęczenie.
  • Może występować bez biegunek.

3. Bezobjawowa (niemego przebiegu)

  • Jak sama nazwa wskazuje brak jest objawów klinicznych.
  • Diagnozowana jest przypadkowo, np. podczas badań przesiewowych (np. u krewnych osób z celiakią).
  • Obserwuje się dodatnie przeciwciała i zmiany histologiczne w jelicie.

4. Potencjalna celiakia

  • Obserwuje się dodatnie przeciwciała, ale brak zaniku kosmków jelitowych w biopsji.
  • U niektórych pacjentów może z czasem rozwinąć się pełnoobjawowa celiakia.
  • Często występuje u krewnych I stopnia chorych lub osób z chorobami autoimmunologicznymi.

5. Ukryta (latentna) celiakia

  • Pacjent obecnie może nie mieć zmian w jelitach i objawów, ale ma predyspozycje genetyczne i może rozwinąć chorobę w przyszłości. 

6. Refrakcyjna celiakia

  • To rzadka, ale poważna postać.
  • Objawy i zanik kosmków utrzymują się mimo ścisłej diety bezglutenowej przez >12 miesięcy.
  • Może być związana z ryzykiem rozwoju chłoniaka jelita cienkiego.
  • Wymaga leczenia specjalistycznego (czasem immunosupresyjnego).

7. Choroba Duhringa (dermatitis herpetiformis) – skórna postać celiakii

  • To przewlekła swędząca wysypka pęcherzykowa, głównie na łokciach, kolanach, pośladkach, karku.
  • Związana bezpośrednio z celiakią – niemal zawsze występuje z zanikiem kosmków jelita cienkiego (nawet jeśli brak jest objawów brzusznych).
  • Potwierdzenie opiera się także na biopsji skóry.  

Celiakia – diagnostyka 

Miejsce celiakii w rekomendacjach diagnostycznych

Dzieci i młodzież diagnozowane są w oparciu o wytyczne ESPGHAN 2020 (ang. The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition).

U dorosłych diagnostyka celiakii opiera się o algorytm z wytycznych ACG 2023 (ang. American College of Gastroenterology).

Jakie badania należy zrobić w pierwszej kolejności w przypadku podejrzenia celiakii? 

Należy podkreślić, że serologiczną diagnostykę choroby (na podstawie przeciwciał) przeprowadza się wyłącznie w trakcie diety uwzględniającej spożycie glutenu. Wykonanie badań serologicznych po wprowadzeniu diety bezglutenowej może być przyczyną uzyskania wyniku fałszywie ujemnego (brak choroby, przy jej występowaniu).

Badania genetyczne w diagnostyce celiakii

Celem badania genetycznego jest wykluczenie celiakii u osób z objawami sugerującymi jej prawdopodobieństwo (ujemny wynik wyklucza możliwość zachorowania). Nosiciele wskazanych w badaniu heterodimerów są jedynie predysponowani do rozwoju choroby, natomiast nie muszą jej rozwinąć. 

Wykonanie badania genetycznego jest wskazane:

  • W przypadku wątpliwości diagnostycznych (przykład: objawy choroby, ujemne przeciwciała, zanik kosmków w wyniku badania histopatologicznego).
  • Do wykluczenia celiakii u osób z grup ryzyka (np. zespół Downa, cukrzyca typu I).
  • U osób na diecie bezglutenowej z podejrzeniem celiakii (w przypadku wyniku pozytywnego wykonuje się diagnostykę serologiczną choroby po prowokacji glutenem).
  • Także w przypadku niepłodności u kobiet.

Dla 90-95% chorych na celiakię charakterystyczna jest obecność heterodimeru HLADQ2.5. 

U 5-10% chorych identyfikuje się heterodimer HLADQ8. 

Rzadziej wśród chorujących spotyka się także nosicieli heterodimeru HLADQ2.2. 

U osób predysponowanych genetycznie wskazana jest wnikliwa samoobserwacja i monitorowanie stężenia przeciwciał zaleconych w rekomendacjach z częstotliwością raz na 1-2 lata.

Celiakia i biopsja jelita cienkiego

Wytyczne jednoznacznie wskazują na konieczność potwierdzenia choroby biopsją jelita cienkiego u dorosłych, natomiast dopuszczają możliwość zdiagnozowania choroby na podstawie badań serologicznych u dzieci.

Celiakia – leczenie

Dieta jedynym lekarstwem? Okazuje się, że w przypadku zdiagnozowania celiakii, jedyną skuteczną metodą leczenia jest zastosowanie diety eliminującej spożycie glutenu. Dieta zdrowego człowieka opiera się o dzienne spożycie glutenu w ilości 10-20g, w przypadku rozpoznania celiakii ilość glutenu należy ograniczyć do ilości nie większej niż 10 mg na dobę. Wyeliminowanie glutenu z diety wiąże się z całkowitym cofnięciem zmian chorobowych i ustąpieniem uporczywych objawów towarzyszących chorobie. A jakie są konsekwencje przypadkowego spożycia glutenu u osoby z celiakią stosującej dietę bezglutenową? W literaturze taka sytuacja wynikająca z nadmiernej reakcji autoimmunologicznej na przypadkowo spożyty gluten opisywana jest jako „zatrucie glutenem”. To ostre lub podostre objawy kliniczne pojawiające się u osób z celiakią po narażeniu na nawet niewielką ilość glutenu. Objawy zwykle pojawiają się niedługo (do 2 dni) od spożycia gluteny. Najczęściej są nimi objawy żołądkowo-jelitowe (silne bóle brzucha, skurcze jelit, biegunka, wzdęcia, gazy, nudności, wymioty, utrata apetytu). Zatruciu mogą towarzyszyć objawy ogólnoustrojowe – zmęczenie, osłabienie, mgła mózgowa, bóle głowy, także migrenowe, bóle stawów i mięśni, drażliwość, obniżony nastrój, zaburzenia snu, także zmiany skórne. Objawy zwykle ustępują w przeciągu 7 dni, rzadziej – kilku tygodni. W zaleceniach, ważne jest spożywanie dużej ilości płynów, dieta lekkostrawna, probiotykoterapia oraz leczenie przeciwbólowe, w przypadku bóli brzucha. 

Nieleczona celiakia

Nieleczenie celiakii, tożsame z niedostosowaniem się do zaleceń diety bezglutenowej, prowadzi do postępującego wyniszczenia organizmu, ale także wielokrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na chłoniaka, gruczolakoraka jelita cienkiego, inne nowotwory przewodu pokarmowego oraz choroby autoimmunologiczne, w których organizm zwalcza własne tkanki.

Konsekwencjami długotrwałej, nieleczonej celiakii mogą być:

  • podwyższone stężenie cholesterolu we krwi,
  • stłuszczenie wątroby,
  • pierwotna marskość wątroby,
  • zaburzenia czynności układu rozrodczego, w tym niepłodność, skłonność do poronień, obniżone libido, hipogonadyzm i hiperprolaktynemia.

Autoimmunologiczna nietolerancja glutenu – objawy neurologiczne

Niekiedy w przebiegu nieleczonej choroby obserwowane są zaburzenia neurologiczne i psychiatryczne, np. padaczka, depresja, zaburzenia koncentracji uwagi, drętwienie kończyn (neuropatia obwodowa), ataksja glutenowa (zaburzenia koordynacji) oraz inne, np. zaburzenia ruchomości stawów.

Dr n.med. Beata Skowron

Podsumowanie – FAQ

Celiakia jest chorobą, która rozwija się wyłącznie u osób predysponowanych do niej genetycznie. Dla 90-95% chorych na celiakię charakterystyczna jest obecność heterodimeru HLADQ2.5. U 5-10% chorych identyfikuje się heterodimer HLADQ8. Rzadziej wśród chorujących spotyka się także nosicieli heterodimeru HLADQ2.2. W tej grupie osób po spożyciu glutenu dochodzi do wytworzenia przeciwciał, które zwalczają komórki jelita cienkiego, prowadząc w nim do rozwoju stany zapalnego, który z kolei jest przyczyną zaniku kosmków jelitowych. Procesy te prowadzą do ograniczonego wchłaniania substancji odżywczych, witamin i minerałów, co skutkuje niedożywieniem i niedoborami pokarmowymi, na podłożu których rozwijają się objawy kliniczne.

Charakterystyczne objawy celiakii dotyczą przewodu pokarmowego. Wśród nich wymienia się przewlekłe biegunki lub obfite stolce tłuszczowe, wymioty, bóle brzucha, wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha, brak apetytu, częste zakażenia, nawracające infekcje rozwijające się z powodu niedoborów pokarmowych. Mniej charakterystyczne objawy to zmiana usposobienia (nadpobudliwość lub męczliwość i apatia), osteopenia i osteoporoza (zmniejszenie wytrzymałości kości), zespół jelita drażliwego (IBS), niedorozwój szkliwa zębowego, próchnica zębów, afty, zapalenie kącików ust, zapalenie języka, zmiany skórne: grudki, rumień, wykwity pokrzywkowate, pęcherzyki, wysypka, zatrzymanie miesiączkowania, poronienia, niepłodność.

Konsekwencjami długotrwałej, nieleczonej celiakii mogą być zaburzenia lipidowe i wzrost ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, stłuszczenie wątroby, pierwotna marskość wątroby, zaburzenia czynności układu rozrodczego, w tym niepłodność, skłonność do poronień, obniżone libido, hipogonadyzm i hiperprolaktynemia. Obserwuje się także zaburzenia neurologiczne, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego.

Wśród brzusznych objawów celiakii wymienia się przewlekle biegunki, także tłuszczowe, luźne, objętościowo duże i cuchnące stolce. Dla choroby charakterystyczne są wzdęcia i gazy, bóle brzucha, zwykle występujące po jedzeniu, nudności i wymioty, wilczy głód lub utrata apetytu, utrata masy ciała, wodobrzusze – przy zaawansowanej postaci choroby.

Nie da się określić, po jakim czasie trwania choroby dojdzie do zaniku kosmków. To sprawa indywidualna związana z obciążeniem genetycznym, ilością spożywanego glutenu, wiekiem chorego, chorobami towarzyszącymi, szczególnie z zakresu autoimmunologii, ze stanem układu odpornościowego.

Oczywiście. Wyeliminowanie glutenu z diety wiąże się z całkowitym cofnięciem zmian chorobowych i ustąpieniem uporczywych objawów towarzyszących chorobie. Problematyczną może okazać się jedynie rzadka postać choroby – celiakia refrakcyjna, która wymaga bardziej specjalistycznego podejścia do pacjenta, także leczenia immunosupresyjnego (wyciszającego aktywność układu odpornościowego).

Celiakia nie jest alergią na gluten. Alergia na pszenicę czy też inne ziarna zawierające gluten, jest odrębną jednostką chorobową, niezwiązaną z predyspozycją genetyczną i obecnością antygenów zgodności tkankowej – HLA-DQ2 lub HLA-DQ8. Wśród objawów alergicznych związanych z glutenem wymienia się atopowe zapalenie skóry, zapalenie przełyku, pokrzywkę i swędzenie skóry, obrzęk gardła, a także wstrząs anafilaktyczny, czyli zagrażającą życiu zapaść krążeniowo – oddechową. U osób diagnozowanych w kierunku tego typu alergii, we krwi poszukuje się specyficznych przeciwciał w klasie IgE, skierowanych przeciwko konkretnym zbożom (np. pszenicy). Wykluczenie celiakii i alergii na zboża zawierające gluten przy obecności objawów ze strony przewodu pokarmowego, ustępujących po wprowadzeniu diety bezglutenowej, skłania lekarzy do rozważenia występowania u pacjenta tzw. wrażliwości na gluten (NCGS – ang. non-celiac gluten sensitivity). Nie ma biomarkerów dla tej choroby, a jej objawy i dysfunkcja przewodu pokarmowego często mylona jest z zespołem jelita nadwrażliwego.

Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety bezglutenowej mimo braku zdiagnozowanej celiakii. Jest to aktualnie popularny styl życia, nawet w grupach światowej klasy sportowców i zawodników olimpijskich, którzy postrzegają tę formę odżywiania za zdrową i zapewniającą korzyści energetyczne. Do tej pory nie wykazano jednak pozytywnych efektów diety bezglutenowej u zdrowych osób. Co więcej, najnowsze doniesienia naukowców pokazują, że dieta bezglutenowa, zakładająca ograniczenie spożycia produktów wieloziarnistych i błonnika może niekorzystnie wpływać na pracę układu sercowo-naczyniowego i zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Eliminując z diety produkty z glutenem, zastępujemy je innymi, które spożywane w większych niż zazwyczaj ilościach, mogą być dla nas źródłem substancji potencjalnie toksycznych. Wśród nich wymienić można arsen, występujący w większości odmian ryżu lub mikotoksyny (substancje produkowane przez grzyby) obecne w produktach powstałych z zawilgniętej, zaatakowanej pleśnią kukurydzy. Małe dawki tych substancji nie zagrażają bezpośrednio życiu, ale w perspektywie czasu, ich przewlekłe spożywanie wraz z wymienionymi produktami zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory. W związku z tak poważnymi, popartymi badaniami naukowymi wnioskami na temat diety bezglutenowej, wydaje się oczywiste, że jej stosowanie powinno być uzasadnione wyłącznie postawioną diagnozą.

Bibliografia