Jak poprawić przyswajanie żelaza?
Pytanie
Od 4 miesięcy zażywam żelazo, ponieważ stwierdzono u mnie anemię. Badania kontrolne pokazują, że wynik jest tylko odrobinę lepszy. Co może poprawić przyswajanie żelaza?
Odpowiedź specjalisty
Żelazo dostarczane jest do organizmu wraz z dietą; występuje one w postaci hemowej (obecnej w produktach pochodzenia zwierzęcego) oraz niehemowej, w którą bogate są produkty roślinne, która jest jednak gorzej przyswajalna. Biodostępność żelaza można zwiększyć poprzez proste zmiany dietetyczne takie jak zwiększenie spożycia owoców i warzyw bogatych w witaminę C, która korzystnie wpływa na wchłanianie żelaza.
Jednocześnie wapń i błonnik pokarmowy oraz napoje zawierające polifenole i taniny, takie jak kawa i herbata wpływają niekorzystnie na proces wchłaniania żelaza. Biodostępność żelaza ogranicza również łączenie suplementacji tego pierwiastka z preparatami zawierającymi magnez i wapń.
Podsumowując, dla zwiększenia przyswajalności żelaza należy zwiększyć w diecie podaż owoców bogatych w witaminę C takich jak cytrusy czy kiwi, a w przypadku dodatkowej suplementacji, popijać tabletkę np. szklanką soku pomarańczowego.