Objawy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej
- Czym jest nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna?
- Poznaj symptomy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej
- Dlaczego rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej stanowi wyzwanie?
- Na czym polega diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych?
- Czy to na pewno nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna?
- Podsumowanie
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę z wpływu diety na ogólne samopoczucie i zdrowie. Spożywane pokarmy mogą być przyczyną przewlekłych dolegliwości, takich jak bóle brzucha, biegunki, wysypki czy niewyjaśnione bóle głowy. Zauważyłeś u siebie dokuczliwe objawy, ale nie możesz zidentyfikować źródła swoich problemów? Czy wiesz, że możesz mieć nadwrażliwość pokarmową IgG-zależną? W tym wpisie przyjrzymy się głównym symptomom nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej i podpowiemy, kiedy warto wykonać test myfoodprofile.
Czym jest nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna?
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna, powszechnie znana pod terminem „nietolerancja pokarmowa”, staje się coraz częstszym problemem, a jej objawy mogą być mylone z symptomami innych schorzeń. Główne trudności w jej diagnostyce wynikają ze zróżnicowanego czasu pojawiania się i trwania objawów oraz ich różnorodności.
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jest wynikiem przewlekle toczącego się stanu zapalnego jelit. Jeśli proces zapalny w jelitach trwa zbyt długo, wzrasta ich przepuszczalność i dochodzi do powstania tzw. zespołu nieszczelnego jelita. Uszkodzenie bariery jelitowej umożliwia przedostawanie się nie do końca strawionych cząsteczek pokarmów do krwi, co powoduje aktywację układu immunologicznego (odpornościowego) i produkcję przeciwciał klasy IgG. Przeciwciała powstałe w odpowiedzi na spożycie określonych produktów żywnościowych łączą się z antygenami i w ten sposób tworzą się kompleksy immunologiczne. W normalnych, czyli fizjologicznych warunkach kompleksy te są usuwane z organizmu. Jeśli jednak nagromadzi się ich zbyt dużo, mogą zacząć odkładać się w różnych narządach, co prowadzi do występowania niespecyficznych i wielonarządowych objawów.
Poznaj symptomy nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej
Objawy związane z nadwrażliwościami pokarmowymi IgG-zależnymi często dotyczą wielu narządów, nierzadko jednocześnie. Dane wskazują, że nawet 44% objawów obejmuje układ pokarmowy, bo to właśnie w jelicie gromadzi się najwięcej kompleksów immunologicznych.
Ze względu na silny związek między jelitami a mózgiem symptomom ze strony układu pokarmowego często towarzyszą dolegliwości związane z układem nerwowym, takie jak np. migreny. W około 15% przypadków objawy dotyczą skóry, szczególnie u dzieci, rzadko zaś układu ruchu.
Najczęstsze symptomy związane z nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną obejmują:
- Objawy żołądkowo-jelitowe:
- niewyjaśnione bóle brzucha,
- wzdęcia,
- biegunki,
- gazy,
- nudności,
- wahania wagi,
- przelewania.
- Objawy neurologiczne:
- niewyjaśnione bóle głowy,
- zespół chronicznego zmęczenia,
- migreny.
- Objawy ze strony skóry:
- trądzik,
- łuszczyca,
- atopowe zapalenie skóry,
- wysypki.
- Objawy ze strony układu ruchu:
- niewyjaśnione bóle stawów.
Dlaczego rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej stanowi wyzwanie?
Objawy nadwrażliwości pokarmowej związane z przeciwciałami IgG nie są jednoznaczne, co utrudnia bezpośrednie skojarzenie występujących problemów zdrowotnych ze stosowaną dietą. Wytwarzanie przeciwciał klasy IgG po kontakcie z produktem żywnościowym jest stopniowe, dlatego do manifestacji symptomów dochodzi z pewnym opóźnieniem – objawy mogą pojawiać się nawet po 2 lub 3 dniach i utrzymywać się od kilku dni do kilku tygodni. Dolegliwości często dotyczą kilku narządów jednocześnie, co dodatkowo utrudnia powiązanie ich ze spożywaną żywnością.
Dowiedz się więcej o nadwrażliwości pokarmowej: sprawdź film.
Na czym polega diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych?
Jeśli standardowe metody leczenia nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, być może przyczyną Twoich długotrwałych dolegliwości jest żywność. Wówczas warto rozważyć wykonanie testu myfoodprofile, który polega na identyfikacji we krwi przeciwciał klasy IgG skierowanych przeciwko potencjalnie szkodliwym produktom spożywczym.
Z jednej próbki krwi można przeprowadzić analizę nawet w kierunku ponad 200 różnych artykułów spożywczych. Niezależnie od wybranego rodzaju testu myfoodprofile wraz z wynikiem badania otrzymasz osobisty przewodnik dietetyczny, który umożliwia spersonalizowanie planu żywieniowego. Co więcej, ten indywidualny przewodnik zostanie przygotowany na podstawie Twojego wyniku, co znacznie ułatwi Ci wdrożenie diety eliminacyjnej i zwiększy skuteczność wprowadzanych zmian. Test myfoodprofile jest wykonywany przez doświadczony personel medyczny w laboratoriach sieci Diagnostyka na terenie całego kraju. Wystarczy kupić wybrany e-pakiet badania i z voucherem udać się do laboratorium najbliżej miejsca swojego zamieszkania na pobranie krwi. Co ważne, przed wykonaniem testu nie jest konieczne stosowanie specjalnej diety, a na pobranie krwi możesz zgłosić się o dowolnej porze dnia (nie musisz być na czczo).
Sprawdź, jak prezentuje się wynik badań myfoodprofile.
Czy to na pewno nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna?
Bóle brzucha, biegunki oraz wzdęcia, choć mogą sugerować nadwrażliwość, są również typowe dla wielu innych schorzeń, w tym chorób zapalnych jelit. Jeśli wystąpią niepokojące objawy, zawsze warto skonsultować się z lekarzem. Porada specjalisty jest kluczowa, zwłaszcza gdy objawy stają się uciążliwe.
Podczas wizyty lekarz przeprowadzi wywiad, dokona badań fizykalnych i zdecyduje o ewentualnych testach diagnostycznych. Warto podkreślić, że test myfoodprofile jest często odpowiedni dla osób, u których wyniki podstawowych badań laboratoryjnych utrzymują się w granicach „normy”.
Podsumowanie
Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna może znacząco wpływać na jakość życia. Jej objawy są różnorodne i niespecyficzne – mogą obejmować zarówno bóle brzucha, jak i wysypki oraz chroniczne zmęczenie, dlatego powiązanie uciążliwych dolegliwości ze spożywanym pokarmem jest skomplikowane. Dodatkową trudność stanowi to, że symptomy są opóźnione (występują od 24 do 96 godzin od spożycia danego produktu) i utrzymują się przez różny czas (od kilku dni do kilku tygodni).
Skuteczną metodą identyfikacji składników diety, które mogą być przyczyną przewlekłych dolegliwości, jest badanie myfoodprofile. Dzięki spersonalizowanemu przewodnikowi dietetycznemu, dodawanemu do każdego wyniku badania, dostosowanie posiłków do własnych potrzeb i wdrożenie zmian żywieniowych będzie zdecydowanie łatwiejsze.
Autor: Aleksandra Świgut, Dział Informacji Naukowej, EUROIMMUN Polska Sp. z o.o.
Źródła:
- Karabin K., Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna: fenomen czy epifenomen medyczny, [w:] Kompendium nietolerancji pokarmowej – kiedy jedzenie szkodzi, Cambridge Diagnostics 2018, s. 11–26.