Proteinogram – co warto wiedzieć?
Nasz organizm produkuje i uwalnia do krwi wiele różnych białek. Ich obecność i stężenie zmienia w różnych stanach chorobowych. Proteinogram jest stosunkowo szybką metodą pozwalającą podzielić wszystkie białka surowicy na 6 grup i stwierdzić w której z nich występują zaburzenia.
Co to jest proteinogram?
Proteinogram jest elektroforetycznym rozdziałem białek surowicy na podstawowe frakcje o różnej zdolności poruszania się w polu elektrycznym. Elektroforeza białek jest metodą rozdziału na podstawie ich różnic fizycznych. Badanie zaliczane jest do badań przesiewowych wykrywających zaburzenia składu białek surowicy.
Cząsteczki białek pod wpływem pola elektrycznego migrują i układają się na nośniku w charakterystyczny wzór prążków. Rozdzielają się na 6 grup: albuminy, alfa-globuliny (alfa1 i alfa2), beta-globuliny (beta1 i beta2) i gamma-globuliny. Stwierdzenie nieprawidłowości wielkości i kształtu prążków jest punktem wyjścia do dalszej diagnostyki.
Kiedy wykonuje się badanie proteinogramu?
Wskazaniem do wykonania badania proteinogramu jest diagnostyka chorób nowotworowych, chorób wątroby, stanów zapalnych i chorób nerek.
Najważniejszym jednak wskazaniem do wykonania tego badania jest podejrzenie szpiczaka mnogiego lub innych gammapatii monoklonalnych, czyli schorzeń w których grupa komórek nowotworowych produkuje nieprawidłowe białko (monoklonalne).
Objawy, które powinny skłonić do wykonania proteinogramu to:
- niedokrwistość o niewyjaśnionej przyczynie z towarzyszącą niewydolnością nerek i bólami kostnymi
- nawracające infekcje
- wzrost poziomu wapnia w surowicy
- rulonizacja krwinek czerwonych stwierdzona w rozmazie mikroskopowym
- białkomocz
- neuropatia obwodowa o niewyjaśnionej przyczynie
- niewydolność nerek z towarzyszącym wzrostem poziomu białka w surowicy
- wysoki poziom białka całkowitego
Przebieg badania proteinogramu
Próbka surowicy nanoszona jest na podłoże/nośnik umożliwiające migrację białek. Najczęściej nośnikiem tym jest octan celulozy lub żel agarozowy. Rozdział odbywa się w analizatorze, który zapewnia stałe warunki (napięcia prądu elektrycznego i temperatury). Następnym etapem jest wybarwianie rozdzielonych białek, w którym barwnik wiązany jest przez białka proporcjonalnie do ich stężenia. Ostatnim etapem jest odczyt intensywności zabarwienia rozdziału i przeliczenie na udział procentowy poszczególnych prążków.
Na podstawie ilości białka całkowitego oznaczonego w surowicy obliczane są stężenia poszczególnych frakcji białkowych.
Materiałem do badania może być również mocz lub płyn mózgowo-rdzeniowy.
Jak odczytywać i interpretować wynik proteinogramu?
Wynik zawiera wartości względne (procentowe) i stężenie (g/l) poszczególnych frakcji białkowych. Na wyniku znajdujemy również wykres z którego możemy odczytać kształt prążków i obecność dodatkowych frakcji białkowych.
Albuminy – spadek stężenia może być spowodowany stanami niedożywienia, utratą białek przez nerki (zespół nerczycowy), zaburzeniami trawienia i wchłaniania w jelitach (przewlekłe stany zapalne), zmniejszoną syntezą w wątrobie (uszkodzenie wątroby), przewlekłymi infekcjami czy nadczynnością tarczycy.
Alfa1-globuliny – niskie stężenie występuje w ostrych stanach zapalnych i fizjologicznie w czasie ciąży. Spadek stężenia występuje we wrodzonym niedoborze alfa1-antytrypsyny.
Alfa2-globuliny – obniżony poziom jest następstwem niedożywienia, przewlekłych stanów zapalnych jelit, niedokrwistości hemolitycznej, niewydolności wątroby. Ze wzrostem stężenia tej frakcji mamy do czynienia w stanach zapalnych, podczas leczenia sterydami, w zespole nerczycowym.
Beta-globuliny – spadek stężenia wskazuje na utratę białka, niedożywienie, reakcje zapalne lub na schorzenie autoimmunologiczne. Wzrost natomiast występuje w niedoborze żelaza, marskości wątroby. W tej frakcji mogą również lokalizować się białka produkowane przez szpiczaka mnogiego.
Gamma-globuliny – niski poziom występuje fizjologicznie u noworodków ale również jako następstwo leczenia przeciwnowotworowego i przyjmowania sterydów. Zwiększone stężenie tej frakcji w postaci szerokiego prążka związane jest z infekcjami, nowotworami, AIDS i niektórymi chorobami autoimmunologicznymi. Prążek w postaci wysokiego i wąskiego szczytu świadczy o obecności białka monoklonalnego.
Mostek czyli brak wyraźnej granicy między frakcjami beta- i gamma-globulin jest charakterystyczny dla przewlekłych stanów zapalnych, ale również marskości wątroby.
Prawidłowe zakresy stężeń poszczególnych frakcji białkowych dla osób dorosłych:
Albuminy: 52,1 – 65,1% (31,2-52,1 g/l)
Alfa1-globuliny: 1- 3% (0,6-2,4 g/l)
Alfa2-globuliny: 9,5-14,4% (5,7-11,5g/l)
Beta1-globliny: 6-10% (3,6-7,8 g/l)
Beta2-globuliny: 2,6-5,8% (1,6-4,6 g/l)
Gamma-globuliny: 10,7-20,3% (6,4-16,2 g/l)
Należy pamiętać, że podane wartości referencyjne (tzw. normy) mogą w niewielki sposób różnić się w zależności od wykorzystanej metody czy sprzętu danego laboratorium. Kluczowe są wartości referencyjne umieszczone na otrzymanym wyniku swoich badań.
mgr Renata Grzelik
Laboratoria Medyczne DIAGNOSTYKA
Bibliografia
Neumeister B., Besenthal I., Böhm B.O.: Diagnostyka Laboratoryjna. Poradnik kliniczny. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2013
Keren D.F.: Protein Electrophoresis in Clinical Diagnosis. Hodder Arnold Ltd 2003
Giot J.F.: Agarose gel electrophoresis – applications in clinical chemistry. JMB 29: 9-14, 2010
O'Connel T.X., Horita T.J., Kasravi B.: Undrestanding and Interpreting Serum Protein Electrophoresis. American family physician. January 1, 2005, vol. 71, number1