Światowy Dzień Układu Pokarmowego - 29 maja

Redakcja Diagnostyki


Udostępnij

Dla każdego z nas oczywistą funkcją układu pokarmowego jest trawienie, wchłanianie oraz wydalanie niestrawionych resztek pokarmu. Ten prawie ośmiometrowy układ buduje wiele narządów, olbrzymia ilość zróżnicowanych komórek, które tworzą ze sobą system niesamowitych i ciekawych zależności. Czy wiesz jakie inne, istotne funkcje w organizmie pełni Twój układ pokarmowy?

światowy dzień układu pokarmowego

Szczęście produkowane w jelitach

Trawienie, wchłanianie i wydalanie niestrawionego pokarmu to tylko część funkcji za który odpowiedzialny jest układ pokarmowy. Być może nie wiesz, że odpowiada on także za Twoje samopoczucie?

Oś jelito – mózg to pewien szlak odpowiedzialny za komunikację układu pokarmowego z układem nerwowym, a kontrolę nad nim sprawuje m.in. nerw błędny, unerwiający większość narządów jamy brzusznej. To on jest winowajcą nieprzyjemnego uczucia w jamie brzusznej w stresującej nas sytuacji albo odczuwalnych przez nas „motyli w brzuchu”, które towarzyszą stanowi zauroczenia.

W układzie pokarmowym produkowane są substancję, które wpływają bezpośrednio na nerw błędny i pracę całego układu nerwowego, warunkując także nasz nastrój. Przykładem takiego związku jest serotonina w 90% produkowana przez komórki błony śluzowej jelit. Ten neuroprzekaźnik jest równocześnie hormonem, odpowiadającym za regulowanie apetytu, snu, procesów pamięci i decyzji.

Spadek produkcji serotoniny w organizmie utożsamiany jest z m.in. z objawami depresji, czyli przewlekłym przygnębieniem i spadkiem chęci do życia. Uświadomisz sobie, że układ pokarmowy odpowiada za Twoje pozytywne podejście do życia i dobre samopoczucie, jeśli skojarzysz nazwę serotonina z innym popularnym określeniem – endorfina lub hormon szczęścia.

Siedlisko dobroczynnych bakterii

Szacuje się, że ilość bakterii w jelitach jest dziesięciokrotnie większa niż komórek budujących cały organizm człowieka. To skład gatunkowy tzw. mikrobioty, czyli flory bakteryjnej jelit odpowiada za prawidłową produkcję istotnej dla Twojego samopoczucia serotoniny, a także innych substancji regulujących pracę układu nerwowego (np. neuroprzekaźnika GABA). Mikrobiota odpowiedzialna jest jednak przede wszystkim za procesy rozkładu i fermentacji pokarmów do związków, które mogą ulec wchłonięciu z jelita do krwi.

Stanowi źródło witamin z grupy B i witaminy K, usprawnia również perystaltykę jelit. Ze względu na ważność mikrobioty w funkcjonowaniu całego organizmu – należy o nią odpowiednio dbać. Kluczowe znaczenie ma tutaj dieta, która powinna zawierać prebiotyki, czyli substancje nie ulegające trawieniu, ale pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii.

Przykładem prebiotyku jest błonnik pokarmowy, w dużej ilości występujący w produktach zbożowych (kasza gryczana, jęczmienna, pieczywo z dodatkiem pełnych ziaren), owocach i warzywach. Po antybiotykoterapii, która niszczy mikrobiotę układu pokarmowego, warto zadbać o jej odbudowanie. Pomogą w tym jogurty z żywymi kulturami bakterii lub preparaty z probiotykami dostępne w aptekach.

Układ pokarmowy sprzymierzeńcem odporności

Układ pokarmowy ma istotne powiązanie z układem odpornościowym, czyli tym który odpowiada m.in. za zwalczanie toczących się w organizmie infekcji. Aż ~70% komórek układu odpornościowego znajduje się w obrębie tkanki limfatycznej, zlokalizowanej w układzie pokarmowym.

Za sprawne działanie komórek układu odpornościowego odpowiada również, jak w przypadku naszego samopoczucia – zasiedlająca jelita mikrobiota. Zapobiega rozwojowi chorobotwórczych mikroorganizmów, wytwarzając metabolity (bakteriocyny, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, octan) ograniczające rozwój patogenów.

Ponadto produkowane przez bakterie jelitowe metabolity wykazują działanie przeciwzapalne, poprawiają metabolizm glukozy i lipidów, co przekłada się ostatecznie na wzmocnienie odporności naszego organizmu.

Zaawansowane laboratorium chemiczne

Układ pokarmowy, a w zasadzie jeden z jego narządów – wątroba jest wielofunkcyjnym i fascynującym laboratorium chemicznym. Pełni równocześnie około 200 różnych funkcji, wśród których najważniejsze jest produkowanie glukozy (cukier, bez którego nie jest w stanie działać mózg), magazynowanie życiowo ważnych substancji (witaminy, żelazo) oraz usuwanie groźnych dla życia toksyn.

Wątroba produkuje ułatwiającą trawienie żółć, ogrzewa krew, syntetyzuje czynniki odpowiedzialne za krzepnięcie, hamuje nadmierną aktywność układu odpornościowego. Posiada olbrzymią zdolność do regeneracji, której warunkiem jest stosowanie prawidłowej i zdrowej diety, eliminującej substancje, które doprowadziły do jej uszkodzenia.

W ocenie funkcjonowania wątroby pomocne są badania laboratoryjne wykonywane z próbki krwi.  Próby wątrobowe to zestaw kilku badań, w którym mierzy się stężenia enzymów produkowanych przez wątrobę i drogi żółciowe.

Świętuj Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego!

Uwzględnione powyżej informacje stanowią zaledwie niewielki procent możliwości tego fascynującego układu. Z powodu swojego ogromnego znaczenia w zdrowiu i życiu człowieka, układ pokarmowy doczekał się ustanowienia Światowego Dnia Zdrowia Układu Pokarmowego, który obchodzony jest corocznie 29.05.

Przyłączając się do obchodów Międzynarodowego Dnia Zdrowia Układu Pokarmowego, sieć laboratoriów DIAGNOSTYKA oferuje pakiet badań wątroby w promocyjnej cenie. Z całą pewnością uzyskane wyniki badań będą stanowić cenne uzupełnienie wiedzy dotyczącej stanu Twojego zdrowia. W dniu: 30.05.2022 w e-Sklepie DIAGNOSTYKI można skorzystać z kodu obniżającego cenę e-Pakietu wątrobowego o 15%.