Dieta a uczucie ciągnięcia w dole brzucha

Udostępnij
Pytanie

Od pewnego czasu odczuwam nieprzyjemne uczucie ciągnięcia w dole brzucha, które nasila się po spożyciu określonych pokarmów. Co ważne, niedawno przeszłam na dietę wegetariańską. Czy istnieją badania laboratoryjne, które warto wykonać, aby sprawdzić, czy dieta może mieć wpływ na pojawiające się uczucie ciągnięcia w dole brzucha?

miAŚ
Odpowiedź specjalisty

Na początek warto wykonać podstawowe badania krwi, takie jak morfologia, OB oraz CRP. Dostarczają one informacji o ogólnym stanie organizmu i mogą wskazywać na obecność stanu zapalnego. Dodatkowo warto sprawdzić poziom żelaza, ferrytyny, witaminy B12, kwasu foliowego oraz witaminy D. Niedobory tych składników są częste u osób stosujących dietę wegetariańską i mogą wpływać zarówno na samopoczucie, jak i na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Warto również rozważyć diagnostykę w kierunku nietolerancji pokarmowych. Jeżeli po spożyciu produktów mlecznych lub owoców pojawiają się dolegliwości, pomocne mogą być testy na nietolerancję laktozy i fruktozy. Najczęściej zaleca się wykonanie wodorowego testu oddechowego, ale coraz popularniejsze stają się również testy genetyczne.

Można także rozważyć wykonanie testu w kierunku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych, które mogą powodować przewlekłe dolegliwości trawienne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia czy uczucie dyskomfortu w dolnej części jamy brzusznej. Jednym z dostępnych badań tego typu jest test myfoodprofile – serologiczne badanie krwi, które pozwala ocenić poziom przeciwciał IgG wobec aż 216 produktów spożywczych. Umożliwia ono identyfikację potencjalnych czynników wywołujących dokuczliwe objawy i zaplanowanie odpowiedniej diety eliminacyjnej.

Zaleca się konsultację z gastrologiem lub dietetykiem klinicznym, którzy pomogą dobrać odpowiednie badania oraz ocenią, czy obecny sposób żywienia sprzyja Pani zdrowiu.


Wybierz badania i zadbaj o zdrowie