Ładunek glikemiczny – co to takiego? Ładunek a indeks glikemiczny
Ładunek i indeks glikemiczny pokazują, jak dużo węglowodanów znajduje się w produkcie i jak szybko po danym posiłku podnosi się stężenie cukru we krwi. Znajomość i obliczanie tych wartości ma szczególne znaczenie w przypadku osób z insulinoopornością i chorych na cukrzycę. Dieta takich pacjentów opiera się na produktach o niskim ładunku i indeksie glikemicznym. W ich przypadku zmiana odżywiania odgrywa bowiem kluczową rolę w leczeniu zaburzeń metabolicznych. Dowiedz się więcej, co to jest ładunek glikemiczny i jak obliczyć go po posiłku.
Co jest glukoza?
Glukoza jest cukrem prostym, który spełnia wiele funkcji metabolicznych w organizmie człowieka. Należy do podstawowych składników odżywczych i stanowi ważne źródło energii dla komórek. Glukoza i produkty pośrednie jej przemian uczestniczą także w reakcjach, w wyniku których powstają inne cukry, tłuszcze, białka i materiał genetyczny. W ten sposób może pełnić funkcję budulcową i kontrolować procesy zachodzące w organizmie.
Jak wygląda kontrola stężenia glukozy we krwi?
Glikemia, czyli stężenie glukozy we krwi zmienia się w zależności od przyjmowanych posiłków i działania hormonów. Przemiany węglowodanów są regulowane przede wszystkim przez insulinę. Trzustka, a dokładnie jej komórki beta, wydzielają hormon zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu. Działanie insuliny zależy od stanu tego narządu i wrażliwości komórek docelowych.
Hormon pobudza procesy, które mają na celu obniżać stężenie glukozy we krwi. Pod wpływem insuliny dochodzi do gromadzenia zapasów substancji odżywczych i zahamowania ich zużywania. Hormon reguluje np.:
- gospodarkę cukrów – obniża poziom glukozy we krwi oraz aktywuje komórki do tworzenia glikogenu i ogranicza jego rozkład. Hormon spowalnia również proces glukoneogenezy, czyli produkcji nowych cząsteczek glukozy;
- przemiany lipidów – pobudza syntezę tłuszczów i hamuje ich rozkład;
- procesy dotyczące białek – zwiększa wychwyt aminokwasów do komórek i syntezę białek.
Jak przebiega metabolizm węglowodanów w organizmie?
Posiłki stanowią podstawowe źródło węglowodanów dla organizmu. Dodatkowo glukoza może powstawać także w komórkach wątroby na drodze glukoneogenezy. Na indywidualne zapotrzebowanie organizmu na węglowodany może wpływać m.in. wiek, budowa ciała, rodzaj i nasilenie aktywności fizycznej czy stan zdrowia osoby. Nadmiar cukrów jest przechowywany w wątrobie i w mięśniach w formie glikogenu lub uczestniczy w reakcjach tworzenia tkanki tłuszczowej.
Węglowodany po posiłku przechodzą do jelita cienkiego. Enzymy trawienne, które znajdują się w soku trzustkowym lub w ścianie przewodu pokarmowego, mają za zadanie rozkładać cukry złożone do prostych związków. W tej postaci węglowodany wchłaniają się do krwi, co prowadzi do przejściowego podniesienia glikemii. Zwiększenie stężenia glukozy po posiłku pobudza natomiast komórki beta trzustki do wydzielania insuliny.
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny
Indeks i ładunek glikemiczny informują o tym, jak szybko po zjedzeniu danego produktu żywnościowego wzrośnie poziom glukozy we krwi, czyli glikemia poposiłkowa. Można wyróżnić cukry, które odznaczają się wysokim, średnim lub niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, co jest zależne m.in. od rodzaju i sposobu przygotowania posiłku czy zawartości skrobi, bądź cukrów w produkcie. Znajomość tych parametrów odgrywa dużą rolę podczas komponowania diety dla osób, które leczą się z powodu zaburzeń gospodarki węglowodanowej.
Indeks i ładunek glikemiczny nie są synonimami. Opisują inne cechy produktu żywnościowego, a wartości tych parametrów w posiłku są obliczane z różnych wzorów matematycznych. Indeks glikemiczny określa wpływ spożycia danego pokarmu na glikemię i uwalnianie insuliny z komórek trzustki. Ładunek glikemiczny natomiast informuje o tym, jak wpływa dany posiłek na stężenie cukru we krwi.
Co to jest indeks glikemiczny i jak go obliczyć?
Indeks glikemiczny węglowodanów (IG, glycemic index – GI) jest wskaźnikiem, który obrazuje, tempo wzrastania glukozy po spożyciu 50 g węglowodanów. Tę wartość należy odnieść do odpowiedzi glikemicznej na taką samą ilość węglowodanów, które pochodzą z produktu wzorcowego, a następnie otrzymany wynik pomnożyć przez 100%. Cukrem referencyjnym zazwyczaj jest glukoza, a jej indeks glikemiczny wynosi 100.
Indeks glikemiczny pokazuje, w jaki sposób po spożyciu badanych produktów wzrośnie stężenie cukrów we krwi w porównaniu do wyniku, jaki pojawia się po przyjęciu takiej samej ilości cukru w postaci glukozy.
Co to jest ładunek glikemiczny i jak go obliczyć?
Ładunek glikemiczny (ŁG, glycemic load – GL) stanowi wartość liczbową, która opisuje ilość i jakość cukrów w danym produkcie żywnościowym. Można go obliczyć poprzez pomnożenie indeksu glikemicznego artykułu przez ilość obecnych w nim węglowodanów. Otrzymany wynik należy podzielić przez 100.
Wartość ładunku i indeksu glikemicznego zależą od siebie nawzajem. Im większy jest GL produktu, tym bardziej znaczący wzrost glikemii może nastąpić po spożyciu posiłku.
Dieta a ładunek i indeks glikemiczny
Pokarmy są trawione z różną szybkością. Węglowodany, które łatwo ulegają rozkładowi, wchłaniają się bardzo szybko i powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku. Produkty i zawarte w nich cukry, które są bardziej oporne na proces trawienia, wchłaniają się dużo wolniej i stopniowo podwyższają glikemię przez dłuższy czas. Z tego powodu można wyróżnić pokarmy, które charakteryzują się odpowiednio wysokim, średnim i niskim indeksem glikemicznym.
Produkty o niskim indeksie i ładunku glikemicznym
Produkty, które charakteryzują się indeksem glikemicznym mniejszym niż 50, należą do pokarmów o niskim IG. Te artykuły spożywcze powinny stanowić podstawę diety, zwłaszcza osób obciążonych chorobami metabolicznymi. Do produktów o niskim indeksie glikemicznym zaliczają się np.:
- surowa marchewka;
- zielone warzywa;
- czosnek;
- mięso,
- pomidory;
- cukinia;
- duża część nasion roślin strączkowych, w tym: fasola, groch i soja;
- chleb żytni pełnoziarnisty;
- płatki owsiane górskie;
- ryby i owoce morza;
- owoce jagodowe.
Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym zapobiega gwałtownym wahaniom stężenia glukozy we krwi po posiłku, a przez to także nadmiernemu wydzielaniu insuliny. W ten sposób pomaga chronić komórki trzustki przed uszkodzeniem.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym
Produkty, których wartość indeksu glikemicznego wynosi ponad 70, są zaliczane do pokarmów o wysokim IG. Do tej grupy należą artykuły, których należy unikać. Można włączać je do diety tylko sporadycznie lub umiejętnie komponować z innymi składnikami. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to m.in.:
- gotowane lub pieczone ziemniaki oraz frytki;
- chipsy;
- piwo;
- białe pieczywo;
- biały ryż,
- gotowana marchewka;
- kukurydza, płatki kukurydziane i popcorn;
- niektóre owoce, np. ananas;
- część warzyw, w tym dynia i gotowany bób.
Od czego zależą ładunek i indeks glikemiczny?
Zarówno ładunek, jak i indeks glikemiczny zależą od:
- rodzaju i ilości węglowodanów, które znajdują się w danym produkcie;
- sposobu przygotowania lub przetwarzania artykułu, np. produkty rozdrobnione czy rozgotowane charakteryzują się wyższymi wartościami tych parametrów;
- temperatury posiłku podczas jedzenia, ponieważ schłodzone artykuły spożywcze cechują się niższym indeksem glikemicznym;
- stopnia dojrzałości w przypadku owoców (dojrzałe owoce mają wyższy IG);
- ilości i formy skrobi, która znajduje się w danym składniku posiłku (im większy stosunek amyloza/amylopektyna, tym niższe wartości indeksu i ładunku glikemicznego);
- zawartości innych składników odżywczych, które mogą hamować opróżnianie żołądka i działanie enzymów trawiennych, np. tłuszczów, białka, błonnika, kwasu fitynowego, kwasów organicznych i pektyn.
Posiłki o niskim ładunku i indeksie glikemicznym
Zmiana stylu życia i sposobu odżywiania odgrywa kluczową rolę podczas leczenia chorób o podłożu metabolicznym, a przede wszystkim zaburzeń, które dotyczą gospodarki cukrowej. Odpowiednia dieta pomaga utrzymać prawidłową kontrolę nad procesami, które zachodzą w organizmie. Zmiana stylu życia pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań stanów lub chorób, a często także spowalnia ich rozwój. Leczenie dietetyczne powinno być dopasowane do indywidualnych potrzeb pacjenta i jego stanu zdrowia. Należy także pamiętać, by jadłospis chorego był zbilansowany pod względem wartości energetycznej oraz składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.
Osoby z insulinoopornością i chore na cukrzycę powinny zwracać szczególną uwagę, by ich dieta opierała się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Podczas komponowania jadłospisu należy jednak pamiętać, że większą rolę odgrywa ładunek glikemiczny całego posiłku niż poszczególnych jego składników. Niektóre produkty, np. bogate w białka, tłuszcze i błonnik, mogą obniżać ŁG i IG dań, w skład których wchodzą artykuły bogate w łatwo przyswajalne cukry. Duże znaczenie ma także sposób przygotowania posiłków. Odpowiednio skomponowana dieta osoby, która leczy się z powodu zaburzeń gospodarki węglowodanowej, może zatem być zróżnicowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Autor: Monika Nowakowska
Weryfikacja merytoryczna: Sylwia Brodniewska
Bibliografia
- D.E. Thomas, E.J. Elliott, L. Baur, Low glycaemic index or low glycaemic load diets for overweight and obesity (review), „Cochrane Database of Systematic Reviews” 2007, nr 3.
- P. Gajewski i in., Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017, s. 1449–1455.
- J. Ostrowska, A. Jeznach-Steinhagen, Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2016, t. 10, nr 2, s. 84–90.