Miedź w organizmie – czy jest nam potrzebna? Rola miedzi w organizmie
Miedź jako mikroelement jest metalem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na syntezę wielu białek i przyswajanie żelaza. Dobrymi źródłami przyswajalnej miedzi są wątróbka cielęca, drożdże czy ziarna sezamu. Przyswajanie tego pierwiastka może zaburzać cynk i uwarunkowane genetycznie defekty metabolizmu. W organizmie miedź jest pierwiastkiem śladowym, ale koniecznym do przebiegu wielu procesów. Gromadzona jest głównie w wątrobie, a w mniejszych ilościach w mięśniach i kościach. Sprawdź, co może spowodować niedobór i nadmiar miedzi w organizmie oraz w jaki sposób te stany mogą objawiać się. Dowiedz się, za co odpowiada miedź w organizmie i jakie są jej najlepsze źródła.
Rola miedzi w organizmie
Miedź odgrywa szereg funkcji w ludzkim organizmie. Pierwiastek ten warunkuje prawidłowy przebieg wielu przemian biochemicznych. Uczestniczy w syntezie białek strukturalnych (elastyny, hemoglobiny, kolagenu) i fizjologicznie aktywnych (prostaglandyny, ceruloplazminy). Wchodzi w skład hemocyjaniny, czyli barwnika krwi oraz dysmutazy ponadtlenkowej, czyli enzymu o działaniu przeciwutleniającym. Miedź uczestniczy w procesie przyswajania żelaza i dezaktywacji wolnych rodników. Bierze udział w procesie wytwarzania energii w komórce i produkcji niektórych neuroprzekaźników, a tym samym w przesyłaniu impulsów nerwowych. Miedź chroni przed uszkodzeniem błony komórkowe. Wpływa na ekspresję genów i mielinizację nerwów. Wykazuje działanie bakteriobójcze – hamuje rozmnażanie bakterii i skutecznie je niszczy.
Miedź – podstawowe informacje
Pierwiastek ten gromadzi się zwłaszcza w wątrobie, układzie kostnym i mięśniowym, mózgu i we krwi. Wchłaniany jest w układzie pokarmowym, wiąże się we krwi z albuminą, glutationem i ceruloplazminą, a wydalany jest z żółcią. W transport tego miedzi w organizmie zaangażowane są trzy grupy białek:
- transbłonowe – odpowiedzialne za transport miedzi przez błonę komórkową do cytoplazmy;
- chaperonowe – wiążące jony miedzi i dostarczające je w obrębie komórki do cząsteczek enzymów miedziozależnych;;
- białka ATP7A i ATP7B – odpowiadają za utrzymanie właściwego stężenia jonów miedzi w komórce poprzez aktywny eksport z komórki lub przyłączanie tego pierwiastka do białek enzymatycznych.
Ilość miedzi w organizmie ludzkim jest śladowa, nie przekracza 0,01%.
Źródła miedzi w organizmie
Źródłem miedzi przyswajalnej dla człowieka jest żywność. Największe ilości tego składnika mineralnego znajdują się w wątróbce (zwłaszcza cielęcej), ostrygach, drożdżach piekarskich, ziarnach sezamu i tahini oraz w kakao. Bogate w miedź są również czekolada, kalmary, homary, ziarna słonecznika, suszone pomidory, ziarna dyni i soi, siemię lniane, grzyby shiitake, otręby pszenne, suszone śliwki i papryka. Jeżeli nie jest możliwe dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości miedzi w diecie, to na podstawie zaleceń lekarskich niedobory tego składnika można uzupełniać, przyjmując suplementy diety.
Badanie poziomu miedzi w organizmie
Aby ocenić poziom miedzi w organizmie, wykonywane jest badanie krwi. Nie wymaga ono od pacjenta specjalnego przygotowania. Można stawić się na nie o dowolnej porze. Nie ma też konieczności bycia na czczo. Badanie ilości miedzi w organizmie wykonuje się przy podejrzeniu choroby Wilsona, choroby Menkesa, chorób rozrostowych układu krwiotwórczego, marskości wątroby czy w celu monitorowania leczenia preparatami chelatującymi.
Przyczyny zaburzeń poziomu miedzi w organizmie człowieka
Dla ludzkiego zdrowia szkodliwy może się okazać zarówno zbyt wysoki, jak i za niski poziom miedzi w organizmie. Podwyższone stężenie tego mikroelementu może być spowodowane:
- zatruciem miedzią (stan nadmiaru miedzi spowodowany m.in. pracą wśród chemikaliów z miedzią, spożywaniem dużych ilości napojów i pokarmów bogatych w ten pierwiastek, korzystaniem z miedzianych garnków do gotowania);
- białaczkami szpikowymi (ostra lub przewlekła białaczka wywodząca się ze szpiku kostnego);
- anemią aplastyczną (niewydolność szpiku kostnego objawiająca się obniżeniem liczby wszystkich rodzajów komórek krwi);
- anemią megaloblastyczną (niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego);
- przewlekłymi chorobami wątroby;
- ostrymi stanami zapalnymi wątroby.
Przyczyny zbyt niskiego poziomu miedzi w organizmie:
- niedobór miedzi w diecie;
- upośledzone wchłanianie w przewodzie pokarmowym spowodowane przewlekłymi stanami zapalnymi i nieprawidłowym trawieniem;
- utrata miedzi z moczem (zespół nerczycowy);
- nadmiar w diecie cynku, który całkowicie blokuje wchłanianie miedzi,
- środki zobojętniające stosowane w przypadku nadkwasoty;
- zespół kwashiorkor (stan niedożywienia spowodowany głównie niedoborem białka);
- choroba Wilsona (uwarunkowane genetycznie zaburzenie metabolizmu miedzi, objawia się spadkiem stężenia miedzi w krwi połączonym z gromadzeniem się miedzi w tkankach na skutek defektu ceruloplazminy);
- choroba Menkesa (genetycznie uwarunkowana choroba neurodegeneracyjna, polegająca na braku możliwości metabolizowania miedzi, niedobór miedzi czynnej fizjologicznie przy prawidłowej podaży związany z brakiem możliwości włączania miedzi do przemian biochemicznych organizmu).
Wchłanianie miedzi jest blokowane przez białka jaj i mleka, warzywa amarylkowate (cebulowe) i kapustne, które zawierają dużą ilość związków siarki. Spożywanie kapusty, czosnku, cebuli, pora, gorczycy znacząco zmniejsza wchłanianie miedzi przez organizm.
Niedobór i nadmiar miedzi w organizmie – objawy
Nadmiar miedzi w organizmie może dawać następujące objawy:
- ból i zawroty głowy,
- wymioty i nudności,
- ból brzucha,
- biegunki,
- bóle mięśniowe,
- ogólne zmęczenie,
- metaliczny smak w ustach.
Jony miedzi biorą także udział w tworzeniu wolnych rodników, przez co mogą przyczyniać się do zwiększenia częstości mutacji.
Z kolei niedobór miedzi w organizmie wiąże się z ryzykiem niedokrwistości (powoduje gorsze wchłanianie żelaza i zmniejszenie liczby czerwonych krwinek), granulocytopenii (obniżonego poziomu liczby granulocytów we krwi), obniżenia odporności, większej podatności na różnego rodzaju infekcje, utraty elastyczności skóry, drgawek i zaburzeń równowagi. Sprzyja powstawaniu osteoporozy i rozwojowi zwyrodnień kręgosłupa. Predysponuje do wad tkanek z kolagenem, stanów zapalnych śluzówek, zaburzeń w funkcjonowania układu nerwowego. Niski poziom miedzi może prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu, a tym samym do powstania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz obniżenia poziomu estrogenu i zaburzenia płodności.
Autor: dr n. o zdr. Olga Dąbska
Weryfikacja merytoryczna: lek. Agnieszka Żędzian
Bibliografia
- W. Koch, Z. Marzec, Ocena pobrania miedzi z całodobowymi racjami pokarmowymi i suplementami w grupie studentów lubelskich uczelni, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2012, t. XLV, nr 3, s. 291–295.
- W. Krzeptowski, O. Pierzchała, M. Lenartowicz, Metabolizm miedzi oraz charakterystyka dziedzicznych zespołów chorobowych na tle niedoboru miedzi, spowodowanych zaburzeniami aktywności białka ATP7A, „KOSMOS” 2014, t. 63, nr 3, s. 295–413.
- J.M. Dróżdż-Afelt, B. Koim-Puchowska, A. Menka, Wybrane pierwiastki śladowe w organizmie człowieka, „KOSMOS” 2019, t. 63, nr 3, s. 503–512.