26 maja 2023 - Przeczytasz w 6 min

Brak apetytu u seniora. Co wybrać na apetyt u seniora?

Trudno zdefiniować pojęcie seniora. Nawet Światowa Organizacja Zdrowia nie uwzględnia nazwy senior w swojej definicji, natomiast wg przeprowadzanych ankiet 55% osób udzielających odpowiedzi, uznaje za seniora osobę powyżej 65 roku życia. Brak apetytu u seniorów jest często zgłaszaną dolegliwością w gabinecie lekarza rodzinnego. Najczęściej wynika z fizjologicznych, czyli całkiem naturalnych procesów, związanych ze spowolnieniem metabolizmu osoby starszej i zmniejszonego zapotrzebowania na kalorie, niekiedy jednak może stanowić objaw toczącej się w organizmie choroby. Z czego mogą wynikać zaburzenia apetytu u seniora i jak sobie z nim radzić?

brak apetytu u seniora

Apetyt seniora

Proces starzenia organizmu kobiety i mężczyzny związany jest z fizjologicznym, czyli naturalnym postępującym sukcesywnie spadkiem metabolizmu tkanek i ich zmniejszonym zapotrzebowaniem na energię, którą organizm pozyskuje z pożywienia. Przyjmuje się, że po 60 roku życia zapotrzebowanie na energię, niezbędną do utrzymania podstawowych funkcji życiowych, spada nawet o 300 kalorii w porównaniu z osobą w wieku 20 lat. W związku z powyższym zmniejszony apetyt u osoby starszej, który nie wiąże się z utratą masy ciała, spadkiem stężenia glukozy we krwi (hipoglikemią), gorszym samopoczuciem i pogorszeniem wyników innych parametrów – nie powinien nadmiernie niepokoić. Natomiast brak apetytu, który prowadzi do zauważalnej utraty masy ciała, a co za tym idzie niedożywienia i osłabienia organizmu osoby starszej wymaga interwencji medycznej i dociekania przyczyn problemu.

Brak apetytu u seniora

Apetyt seniora zależy od wielu aspektów życia. Jego obniżenie, poza zmianami związanymi starzeniem, wynikać może z:

  • negatywnego nastroju (stanów depresyjnych);
  • dużego poziomu stresu;
  • względów finansowych;
  • trudności w zakupie jedzenia (samotność i niepełnosprawność);
  • celowego wykluczania pewnych produktów z diety (unikanie objawów występujących po spożyciu pokarmu);
  • dobrego samopoczucia mimo przyjmowanej niewielkiej ilości jedzenia;
  • częściowej lub całkowitej utraty węchu i smaku;
  • schorzeń przewlekłych wieku podeszłego (choroby nowotworowe, choroby przewodu pokarmowego, choroby trzustki, kamica żółciowa, alergia i nadwrażliwość pokarmowa, zaburzenia hormonalne, choroby neurologiczne i inne).

Brak apetytu u seniora – diagnostyka

Niedożywienie wynikające ze zmniejszenia apetytu osoby starszej jest powszechnym problemem, wymagającym diagnostyki i ustalenia przyczyn niedożywienia. Jadłowstręt u seniora wymaga przeprowadzenia szczegółowego wywiadu z pacjentem lub/i członkami jego rodziny, najlepiej ze względu na specyfikę wieku chorego – w gabinecie lekarza geriatry. Za najczęstszą przyczynę utraty apetytu, a co za tym idzie utraty wagi u osób starszych uznaje się nieprawidłowo skomponowaną dietę pod względem jej kaloryczności oraz współistniejące, związane ze starzeniem procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym, m.in. spadek aktywności enzymów i hormonów żołądkowo – jelitowych biorących udział w trawieniu pokarmu.

Diagnostyka braku apetytu powinna poza procesem starzenia uwzględniać inne zaburzenia, w tym emocjonalne, interpretację relacji rodzinnych i statusu majętnego oraz objawy mogące nasuwać podejrzenie choroby redukującej apetyt.

  • Objawy wskazujące na choroby przewodu pokarmowego to m.in. trudności w przełykaniu, nudności, wymioty, zgaga, bóle brzucha występujące bezpośrednio lub niedługi czas po jedzeniu, kłujący, o charakterze kolkowym ból w jamie brzusznej, biegunki, zaparcia, powiększenie obwodu brzucha, smoliste (zawierające krew) stolce itp.;
  • Objawy wskazujące na zaburzenia emocjonalne i choroby psychiczne to m.in. wycofanie z życia rodzinnego lub/ i społecznego, przewlekłe odczuwanie lęku, omamy, urojenia, natrętne myśli, natrętnie powtarzane czynności, zaburzenia pamięci, przewlekające się uczucie smutku, zaprzestanie czynności higienicznych, popadanie w skrajne emocje – od euforii do dysforii, uzależnienie od alkoholu itp.;
  • Objawy wskazujące na alergie i nadwrażliwość pokarmową to m.in. pieczenie, szczypanie ust i języka, obrzęk warg, wymioty, biegunka, zgaga, zaparcia, odbijanie, mdłości, wzdęcia, bóle brzucha, zmiany skórne, alergiczny nieżyt nosa (katar), zapalenie spojówek itp.;
  • Objawy wskazujące na choroby neurologiczne to m.in. trudności w gryzieniu pokarmów, suchość w ustach, niedowłady, drżenia rąk, utrata pamięci krótkotrwałej, problem ze znalezieniem właściwych słów, zmiany osobowości, spowolnienie ruchowe, niezgrabność w ruchach, zmieniona mimika twarzy, chwiejny chód, zgarbienie postawy ciała itp.;
  • Objawy wskazujące na choroby zębów i przyzębia to m.in. ból w obrębie jamy ustnej, odsłonięte szyjki zębowe, opuchnięte dziąsła, krwawienia z jamy ustnej, nieprzyjemny zapach mimo prawidłowej higieny jamy ustnej itp.;
  • Objawy wskazujące na infekcję bakteryjną lub wirusową to m.in. kaszel, gorączka, problemy z oddawaniem moczu w przypadku zakażenia układu moczowego, ból mięśni i stawów, ból głowy, senność, uczucie zmęczenia, duszność itp.;
  • Ogólnoustrojowe objawy wskazujące na proces nowotworowy to m.in. przewlekle utrzymujące się osłabienie, spadek wydolności i aktywności fizycznej, utrata kilogramów bez istotnej przyczyny i zmian w diecie, bóle, doskwierające nocne poty oraz nawracająca gorączka lub utrzymujący się stan podgorączkowy;

Niekiedy przyczyną zaburzonego apetytu u seniora jest typowa dla wieku podeszłego polipragmazja, czyli stosowanie wielu leków, suplementów i innych specyfików jednocześnie, których synergistyczne, czyli spotęgowane działanie może zmniejszać ochotę na spożywanie pokarmów. W zależności od podejrzewanej przyczyny utraty apetytu, lekarz prowadzący poza badaniem fizykalnym może zlecić dodatkowe badania:

  • W chorobach przewodu pokarmowego istotnymi badaniami sąUSG,gastroskopia, kolonoskopia oraz badania laboratoryjne z krwi – morfologia, próby wątrobowe, lipidogram, enzymy trzustkowe, wskaźniki stanu zapalnego OB i CRP
  • W zaburzenia emocjonalnych i chorobach psychicznych przydatne są wypełniane przez chorego kwestionariusze np. skala depresji Becka, kwestionariusz zaburzeń nastroju, test depresji dla osób starszych;
  • W alergiach i nadwrażliwościach pokarmowych istotne jest ustalenie, który alergen odpowiada za niepokojące objawy, służą temu testy alergiczne, m.in. Alex;
  • W chorobach neurologicznych najistotniejsze znaczenie ma badanie fizykalne pacjenta oraz badania obrazowe głowy i innych struktur układu nerwowego, czyli tomografia komputerowa i rezonans magnetyczny;
  • W chorobach zębów i przyzębia najistotniejsze jest badanie stomatologiczne;
  • W chorobach infekcyjnych najważniejsze jest ustalenie przyczyn infekcji, co możliwe jest dzięki badaniu stężenia białka CRP, badaniu miana przeciwciał, posiewom mikrobiologicznym (np. zainfekowanego moczu);
  • W chorobach nowotworowych o rozpoznaniu decyduje biopsjazmiany podejrzanej o proces nowotworowy oraz badania genetyczne.

Diagnostyki zaburzeń apetytu u osoby starszej nie wyczerpują powyżej wymienione badania. Kierunek diagnostyki i rodzaj możliwych do wykonania badań ustala lekarz prowadzący chorego.

Co na apetyt dla seniora?

Czym pobudzić apetyt u seniora? Przede wszystkim należy wyeliminować przyczynę utraty apetytu. Jeżeli brak apetytu wynika ze zdiagnozowanej choroby, leczenie jej – całkowicie lub w pewnym stopniu powinno pomóc w przywróceniu ochoty na jedzenie. Aby wspomóc apetyt seniora zaleca się przygotowywanie różnobarwnych „cieszących oko” dań, spożywanie małych porcji z większą częstotliwością, zwiększanie kaloryczności posiłków dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek, wyeliminowanie z posiłków soli na korzyść ziół wspomagających proces trawienia (koper włoski, liść mięty). Na poprawę apetytu wpływa także dodawany do potraw cynamon, imbir, kminek, anyż i kozieradka. W poprawie odżywienia seniora może pomóc dietetyk kliniczny. Jego zadaniem jest skomponowanie diety i wytłumaczenie pacjentowi powagi sposobu odżywiania. Pomocne są również dostępne w aptekach preparaty wzmagające apetyt, stanowiące kompozycję witamin i ziół, poprawiających pracę układu pokarmowego. W ich doborze pomocny będzie farmaceuta, który weźmie pod uwagę zażywane przez seniora leki. Właściwe żywienie pacjentów w podeszłym wieku jest bardzo istotne. Po pierwsze zapobiega niedożywieniu, ale jest również sposobem na spowolnienie towarzyszących wiekowi chorób przewlekłych oraz stanowi profilaktykę powikłań towarzyszących chorobom.

Zioła na apetyt dla seniora

Zioła, które zażywa senior powinny być uwzględnione w wywiadzie lekarskim na który zgłasza się pacjent z brakiem apetytu. Być może to one stanowią przyczynę problemu, gdyż niektóre wchodzą w interakcje z zażywanymi przez seniora lekami, a brak apetytu jest zwyczajnie konsekwencją stosowania tej „wybuchowej mieszanki”. Łączenie kilku preparatów może prowadzić do wystąpienia groźnych działań niepożądanych, dlatego przyjmowanie leków, suplementów i ziół musi opierać się wyłącznie na zaleceniach lekarskich.

Brak apetytu u seniora – konsekwencje

Brak apetytu dla seniora ma bardzo istotne konsekwencje, wpływające także na skrócenie jego długości życia. Wśród nich wymienia się:

  • Zagrożenie rozwinięcia się niedożywienia;
  • Zwiększone ryzyko niedoborów witaminowych;
  • Zmniejszenie masy mięśniowej i sprawności układu mięśniowo – szkieletowego przyspieszających utratę samodzielności i niepełnosprawność;
  • Zwiększoną częstotliwość upadków, które w grupie osób w zaawansowanym wieku uznawane są za istotną przyczynę zgonów;
  • Zmniejszoną regeneracja tkanek;
  • Spadek aktywności układu odpornościowego i zwiększenie częstotliwości zapadania na infekcje;
  • Nasilenie dolegliwości już istniejących chorób przewlekłych;
  • Osłabienie, apatię i spadek chęci do życia.

Analizując powyższe konsekwencje braku apetytu, okazuje się, że jest to bardzo istotny problem, który bezwzględnie wymaga zdiagnozowania i podjęcia kroków, które doprowadzą do ustąpienia zaburzenia, a co za tym idzie poprawy jakości życia chorego. Właśnie ze względu na konsekwencje niedożywienia osób starszych, coraz częściej mówi się o konieczności oceny odżywienia pacjentów starszych podczas wizyt, zarówno u lekarza pierwszego kontaktu jak i u lekarzy specjalistów.

Autor: Dr n.med. Beata Skowron

Bibliografia:

  1. Anoreksja wieku podeszłego – epidemiologia, przyczyny, konsekwencje zdrowotne. Wernio E, Dardzińska JA, Małgorzewicz S. Geriatria 2016; 10: 32-38.
  2. Malnutrition in older adults – urgent need for action: a plea for improving the nutritional situation of older adults. Volkert D. Gerontology. 2013;59(4):328-33. doi: 10.1159/000346142. Epub 2013 Feb 8. PMID: 23406648.
  3. Appetite and falls: Old age and lived experiences. Mahler M, Sarvimäki A. Int J Qual Stud Health Well-being. 2012;7. doi: 10.3402/qhw.v7i0.11540. Epub 2012 Feb 28. PMID: 22389651; PMCID: PMC3290897.
  4. Importance of nutritional support in older people. Sánchez García E, Montero Errasquín B, Sánchez Castellano C, Cruz-Jentoft AJ. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2012;72:101-8. doi: 10.1159/000339998. Epub 2012 Sep 24. PMID: 23052005.
Powiązane pakiety

e-PAKIET TRZUSTKOWY
Badania z pakietu warto wykonać: Przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego (ból brzucha, nudności, wymioty, utrata apetytu, biegunka tłuszczowa, niedożywienie, żółtaczka). W kontroli leczenia i monitorowaniu przebiegu chorób trzustki. Profilaktycznie, do oceny funkcji narządu. Pamiętaj przed pobraniem: Powinieneś być na czczo. Dedykowany dla: Kobiet, Mężczyzn. Czas oczekiwania na wyniki e-pakietu w większości laboratoriów wynosi 1-2 dni robocze.* Trzustka – rola w organizmie: Trzustka zlokalizowana jest w górnej części jamy brzusznej. Jest gruczołem układu pokarmowego, wydzielającym do przewodu pokarmowego, konkretnie do jelita cienkiego oraz do krwi substancje odpowiedzialne za trawienie pokarmu i regulację poziomu glukozy. JAKIE BADANIA NA TRZUSTKĘ? e-PAKIET TRZUSTKOWY uwzględnia najistotniejsze badania laboratoryjne wykonywanie w diagnostyce chorób trzustki: Lipaza, Amylaza, CA 19-9. W profilaktycznej ocenie funkcji gruczołu trzustkowego oraz diagnostyce ostrych i przewlekłych stanów zapalnych trzustki, wykonuje się równoczesny pomiar stężeń enzymów - amylazy i lipazy trzustkowej. Wzrost stężeń enzymów trzustkowych może być spowodowany uszkodzeniem komórek trzustki lub zablokowaniem przewodów trzustkowych przez kamień lub guz nowotworowy. W zależności od nasilenia procesu chorobowego obserwowana jest odmienna dynamika przyrostu stężeń enzymów. W przewlekłym zapaleniu trzustki i niedrożności dróg żółciowych obserwuje się niższy wzrost stężeń enzymów w porównaniu z ostrym procesem zapalnym. Ostre zapalenie, któremu towarzyszy silny ból brzucha i gorączka, generuje wyniki mogące przekraczać górne wartości referencyjne (normy) nawet kilkanaście razy. W diagnostyce chorób trzustki wykorzystuje się również uwzględniony w e-pakiecie marker nowotworowy przewodu pokarmowego - CA 19-9, którego nieprawidłowe stężenie niekoniecznie musi wiązać się z aktywnym procesem nowotworowym. Nieznacznie podniesiony poziom CA 19-9 obserwuje się w przebiegu łagodnych chorób zapalnych trzustki, wątroby, dróg żółciowych i przewodu pokarmowego. Za znacznie podniesiony poziom CA 19-9 odpowiadają zwykle inne, niż zlokalizowane w trzustce nowotwory przewodu pokarmowego. Niepokojący jest bardzo silny wzrost CA 19-9, który zazwyczaj sygnalizuje obecność złośliwej zmiany nowotworowej trzustki. Zestawienie wyników badań uwzględnionych w e-pakiecie daje pełen obraz funkcji trzustki. Należy jednak pamiętać, że wzrost poziomu amylazy towarzyszy także innym chorobom przewodu pokarmowego oraz ostrej niewydolności nerek, a nieprawidłowe wartości CA 19-9 mogą być wynikiem innego niż nowotworowy procesu chorobowego. W związku z powyższym uzyskane wyniki badań należy skonsultować z lekarzem.   *Czas prezentowany jest w dniach roboczych i może ulec zmianie ze względu na uwarunkowania laboratoryjne i nie stanowi zobowiązania do realizacji usługi w tym czasie. Informację o przewidywanym czasie wykonania wszystkich badań objętych pakietem, zależnie od wybranego punktu pobrań, można sprawdzić na podstronach poszczególnych badań, wybierając placówkę realizacji lub kontaktując się z infolinią.

Ryzyko cukrzycy/insulinooporność
Badania zawarte w pakiecie ryzyko cukrzycy typu 2/insulinooporność zostały dobrane w sposób, który pozwala na oszacowanie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, wykrycie stanu przedcukrzycowego i zaburzeń mu towarzyszących (hiperinsulinemii i insulinooporności) lub diagnostykę samej cukrzycy.   Cukrzyca typu 2 jest podstępną oraz groźną w konsekwencjach chorobą metaboliczną, która przez wiele lat nawet w 30% przypadków pozostaje nierozpoznana. Charakteryzuje się przewlekłą hiperglikemią, co oznacza, że stężenie glukozy we krwi przekracza górną granicę wartości referencyjnych (tzw. normy). Nadmiar glukozy „przykleja” się wówczas do różnych struktur organizmu, prowadząc do ich upośledzenia i zaburzonego funkcjonowania. Alarmującym stanem poprzedzającym wystąpienie choroby jest stan przedcukrzycowy. Cechuje się nieprawidłowym stężeniem glukozy na czczo, zwiększonym wydzielaniem insuliny przez trzustkę (hiperinsulinemią) oraz insulinoopornością (oporność tkanek na insulinę), która znacznie utrudnia osiągnięcie prawidłowego stężenia glukozy we krwi.   Najistotniejszym badaniem pakietu jest pomiar stężenia glukozy na czczo. Na podstawie wyniku, wg kryteriów opracowanych przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w 2021 roku, możliwe jest rozpoznanie stanu przedcukrzycowego lub zdiagnozowanie cukrzycy typu 2. Dodatkowo wraz z stężeniem glukozy, pomiar stężenia insuliny na czczo umożliwia, przez zastosowanie dedykowanego równania, wyliczenie istotnego w diagnostyce insulinooporności współczynnika – HOMA-IR*. Kolejne badanie - poziom HbA1c, dostarcza informacji o średnim stężeniu glukozy we krwi w okresie poprzednich 3 miesięcy. Od 2021 roku badanie poziomu HbA1c stanowi jedno z kryteriów rozpoznania cukrzycy, wykorzystywane jest także z powodzeniem w monitorowaniu przebiegu i ocenie skuteczności leczenia choroby. Lipidogram stanowi cenne uzupełnienie pakietu, ponieważ zaburzenia lipidowe niezwykle często towarzyszą zaburzeniom gospodarki węglowodanowej. Współistnienie zaburzeń – dyslipidemii i hiperglikemii – nasila znacznie ryzyko chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, udaru mózgu czy też choroby tętnic obwodowych. Skomponowany w powyższy sposób zestaw badań z powodzeniem posłuży w wykryciu nieprawidłowości w gospodarce węglowodanowej i lipidowej oraz w monitorowaniu skuteczności podjętej farmakoterapii.   *UWAGA do HOMA-IR: Wg danych literaturowych (Interna Szczeklika 2021. Wyd. Medycyna Praktyczna) diagnostyczna wartość współczynnika HOMA-IR jest średnią uzyskaną z przynajmniej trzech powtórzonych pomiarów.   Czas oczekiwania na wyniki e-pakietu w większości laboratoriów wynosi 1-2 dni robocze.* *Czas prezentowany jest w dniach roboczych i może ulec zmianie ze względu na uwarunkowania laboratoryjne i nie stanowi zobowiązania do realizacji usługi w tym czasie. Informację o przewidywanym czasie wykonania wszystkich badań objętych pakietem, zależnie od wybranego punktu pobrań, można sprawdzić na podstronach poszczególnych badań, wybierając placówkę realizacji lub kontaktując się z infolinią.

e-PAKIET BADANIE NIEDOBORU WITAMIN I MINERAŁÓW.
Dedykowany dla: Kobiet, Mężczyzn, Dzieci Wskazany: → W przypadku podejrzenia niedoborów witamin lub/i składników mineralnych objawiających się np. jako spadek odporności, anemia, drżenia lub/i osłabienie mięśni, zaburzenia neurologiczne, osteoporoza, pogorszenie stanu skóry i włosów → W monitorowaniu efektów suplementacji witaminami lub/i składnikami mineralnymi → Profilaktycznie, do oceny ogólnego stanu zdrowia Pamiętaj przed pobraniem:  *Na pobranie należy zgłosić się w godzinach porannych. *Do punktu pobrań zgłoś się na czczo. Witaminy i składniki mineralne – rola w organizmie Rola witamin i składników mineralnych w organizmie jest bardzo rozległa. Nie dostarczają one organizmowi energii, czyli nie mają kalorii, odpowiadają natomiast m.in. za odporność na infekcje, proces krwiotworzenia, funkcjonowanie wielu enzymów, przekaźnictwo nerwowo – mięśniowe oraz prawidłowość składu i budowy kości.    Jakie badania przy podejrzeniu niedoborów witamin i minerałów? e-PAKIET BADANIE NIEDOBORU WITAMIN I MINERAŁÓW obejmuje szeroką gamę badań, umożliwiających diagnostykę niedoborów witamin i składników mineralnych: witamina D metabolit 25(OH), witamina B12, kwas foliowy (witamina B9), wapń całkowity, fosfor, magnez, żelazo, cynk.   Niektóre witaminy produkowane są przez organizm (skóra i nerki – witamina D, bakteryjna flora jelitowa – witaminy z grupy B i witamina K), jednak w przypadku pozostałych witamin do prawidłowego funkcjonowania organizmu muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Z kolei zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki mineralne pokrywane jest wyłącznie przez dietę. Witaminy i składniki mineralne warunkują poprawność przebiegu szeregu procesów metabolicznych i są niezbędne do życia. Ich niedobory stanowią przyczynę wielu zaburzeń i chorób. Czy i w jakiej ilości należy je suplementować? Badania zamieszczone w e-pakiecie pomogą w uzyskaniu odpowiedzi na zadane pytanie. Poznaj znaczenie badań uwzględnionych w e-pakiecie badanie niedoboru witamin i minerałów: Witamina D metabolit 25(OH) jest prehormonem, który do postaci aktywnej przekształcany jest przez nerki. To uznany wskaźnik gospodarki wapniowo - fosforanowej i obrotu kostnego oraz ważny element diagnostyki krzywicy i osteoporozy. Niedobór witaminy D może sprzyjać rozwojowi zaburzeń odporności i schorzeń o podłożu zapalnym lub autoimmunizacyjnym. Doniesienia naukowe potwierdzają również wpływ witaminy D na płodność. Jej prawidłowe stężenie warunkuje właściwy rozwój komórek jajowych i plemników, wpływa także na zagnieżdżenie i rozwój zarodka w macicy. Udowodniono również, że prawidłowe stężenie witaminy D jest istotnym czynnikiem w profilaktyce niektórych typów nowotworów (raka piersi, jelita grubego i prostaty). Witamina B12 jest nieodzownym elementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Skutkiem jej niedoborów, które mogą wynikać z rodzaju diety (np. wegańska) i nieprawidłowości w stosowanej diecie są m.in. zaburzenia neurologiczne i psychiczne, choroby neurodegeneracyjne i anemia megaloblastyczna. Niedobór witaminy B12 może być również przyczyną poronień i wad rozwojowych płodu.   Kwas foliowy (witamina B9), podobnie jak witamina B12, odpowiada za proces krwiotworzenia i funkcjonowanie układu nerwowego. Jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, u których niedobory mogą prowadzić do rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Na niedobór kwasu foliowego narażeni są palacze, osoby nadużywające alkoholu, nastolatkowie na etapie intensywnego wzrostu, osoby starsze oraz osoby z zespołami upośledzonego wchłaniania. Prawdopodobieństwo niedoboru zwiększa stosowanie leków przeciwpadaczkowych.  Wapń całkowity. Prawidłowe stężenie wapnia we krwi warunkuje właściwą budowę kośćca i zębów, pracę mięśni i układu nerwowego, ale także układu krzepnięcia. Jego niskie stężenie (hipokalcemia) wiąże się ze zwiększoną pobudliwością nerwowo – mięśniową (drganie i przykurcze mięśni), zwiększonym ryzykiem kamicy nerkowej, zwiększoną podatnością na złamania (osteoporoza) oraz objawami arytmii i zaburzeniami widzenia. Prowadzi także do objawów dermatologicznych: suchej i łuszczącej się skóry, kruchych paznokci, cienkich i szorstkich włosów. W niektórych przypadkach hipokalcemia odpowiedzialna jest za objawy psychiatryczne, takie jak lęk, depresja i niestabilność emocjonalna.  Fosfor nieorganiczny jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego i kostnego. Wskazaniem do jego oznaczenia są: niedobór witaminy D, objawy osłabienia mięśni i kości, zaburzenia neurologiczne, ale także choroby nerek (przewlekła niewydolność i kamica nerkowa) i przytarczyc. Jego prawidłowe stężenie we krwi jest kluczowe u dzieci, u których minerał ten w największym stopniu wykorzystywany jest do budowy kości, zębów, tkanek miękkich, ale także błon komórkowych.  Magnez bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowo – mięśniowych, wpływa również na poprawne funkcjonowanie przytarczyc, czyli gruczołów odpowiedzialnych za utrzymywanie prawidłowego poziomu wapnia w organizmie.  Stężenie magnezu we krwi regulowane jest przez nerki, stąd choroby nerek są wskazaniem do regularnego monitorowania jego poziomu. Oznaczenie magnezu jest niezbędne w ustaleniu przyczyny nawracających skurczy mięśniowych, drżenia lub/i osłabienia mięśni oraz uczucia mrowienia, ale także zaburzeń rytmu serca. Szacuje się, że niedobór magnezu może dotyczyć nawet 10% populacji. Żelazo to pierwiastek warunkujący prawidłowość procesu tworzenia krwinek czerwonych. Jego niedobór zwykle jest konsekwencją małej podaży w diecie, zwiększonego zapotrzebowania (np. okres wzmożonego wzrostu, ciąża) lub nadmiernej utraty z organizmu (np. krwawienia z przewodu pokarmowego, obfite miesiączki). Konsekwencją niedoboru żelaza jest anemia mikrocytarna, objawiająca się osłabieniem, bladością powłok skórnych, spadkiem kondycji fizycznej, kołataniem serca, zawrotami i bólem głowy, drażliwością. U dzieci obserwuje się opóźnione dojrzewanie (brak miesiączki, nieregularne miesiączki), trudności w gojeniu ran, brak koncentracji i trudności w zapamiętywaniu, spaczony apetyt (potrzeba zjadania produktów niejadalnych np. kredy, ziemi, mąki ziemniaczanej). Niezależnie od wieku pojawiają się problemy ze skórą, jest ona sucha, nadmiernie przerzedzają się włosy.  Cynk ze względu na swój udział w budowie kilkudziesięciu różnych enzymów, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów i białek, procesie mineralizacji kości, gojenia się ran i regeneracji mięśni. Niedobór cynku może być przyczyną zmniejszonego tempa wzrostu u dzieci, obniżonego stężenia hormonów płciowych (hipogonadyzm), niedoborów odporności, czy też marskości wątroby. Konsekwencją niedoboru mogą być również choroby skóry, w tym wypadanie włosów i łamliwość paznokci, przewlekłe zmęczenie i spadek libido. Badanie poziomu witamin i minerałów to odpowiedzialne zachowanie, świadczące o przemyślanym podejściu do własnego zdrowia i stylu życia. Wyniki badań posłużą ustaleniu przyczyn doskwierających objawów oraz stanowią podstawę do sprecyzowania dawki suplementacji witamin lub składników mineralnych. Ze względu na wzajemne zależności występujące w organizmie i wieloczynnikowy charakter chorób i zaburzeń wynikających z niedoborów witamin i minerałów, uzyskane wyniki badań należy skonsultować z lekarzem.   Co może mieć wpływ na wynik badania poziomu witamin i minerałów? *Od osób suplementujących biotynę w dawce >5mg/dobę, materiał do badania należy pobierać najwcześniej po 8 godz. od ostatniego zażycia biotyny. Jak się pobiera materiał do badania niedoboru witamin i minerałów? Do wykonania badań uwzględnionych w e-pakiecie niezbędna jest próbka krwi.  Ile czeka się na wyniki? Od 1 do 7 dni.   Uzupełnieniem pakietu może być e-PAKIET PROFILAKTYCZNY - PODSTAWOWY, który zawiera cztery ważne badania, za pomocą których oceniona zostanie ogólna kondycja organizmu. Wśród nich występuje morfologia, na którą szczególny wpływ wywierają niedobory żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego. Glukoza i lipidogram dodatkowo obrazują sprawność zachodzących w organizmie przemian węglowodanów i tłuszczów. Natomiast CRP jest wskaźnikiem toczącego się stanu zapalnego. Zestawienie ze sobą wyników dwóch pakietów badań jest cennym uzupełnieniem wiedzy o naszym zdrowiu. Daje podstawę do wykluczenia wielu zaburzeń lub dalszego postępowania diagnostycznego.   E- PAKIET BADANIE NIEDOBORU WITAMIN I MINERAŁÓW jest dostępny w cenie obniżonej o 15% przy zakupie e-PAKIETU PROFILAKTYCZNEGO - PODSTAWOWEGO – sprawdź ofertę TUTAJ. Uwaga! Jeżeli kupujesz badanie dla dziecka, zrealizuj je w punkcie przyjaznym dzieciom- sprawdź PUNKTY PRZYJAZNE DZIECIOM.
Powiązane badania

Mocz posiew (bad. bakter.)
Mocz posiew (bad. bakter.). Badanie przydatne w diagnostyce zakażeń układu moczowego (ZUM), a profilaktycznie w ciąży i w postępowaniu przedoperacyjnym w urologii. 

Panel alergenów molekularnych (296 parametrów) - ALEX
Panel alergenów molekularnych (296 parametrów) – ALEX. Zminiaturyzowana nano-platforma immunoenzymatyczna umożliwiająca równoczesny pomiar in vitro IgE swoistych dla 178 alergenów molekularnych i 117 ekstraktó

CRP, ilościowo
CRP ilościowo. CRP (białko C-reaktywne), jest tzw. białkiem ostrej fazy, szybkim wskaźnikiem (4-8 godzin) uszkodzeń tkanek w wyniku zapalenia, infekcji, martwicy niedokrwiennej mięśni lub urazu. Badanie jest przydatne w diagnostyce i monitorowania le

Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG)
Lipidogram (CHOL, HDL, nie-HDL, LDL, TG). Lipidogram - ilościowa ocena frakcji cholesterolu i trójglicerydów, przydatna w diagnostyce dyslipidemii oraz w ocenie ryzyka miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Próby wątrobowe (ALT, AST, ALP, BIL, GGTP)
 Próby wątrobowe. Oznaczenie wartości parametrów wątroby (enzymów wątrobowych i bilirubiny) przydatne w diagnostyce  chorób wątroby i dróg żółciowych.

Morfologia krwi
Morfologia krwi pełna (tzw. morfologia 5 diff.). Jakościowa i ilościowa ocena składu i morfologii  krwi obwodowej, krwinek: czerwonych (erytrocytów), białych (pięciu frakcji) oraz płytek krwi (trombocytów). Podstawowe przesiewowe b