Witamina B6 w ciąży – co warto wiedzieć?

Mgr Aleksandra Drążkiewicz
Udostępnij

Szacuje się, że w Polsce ok. 1/3 kobiet ma niedobory witaminy B6. W ciąży są one szczególnie niebezpieczne, ponieważ mogą zaburzyć prawidłowy rozwój płodu, a także negatywnie wpłynąć na przebieg wielu istotnych procesów. Kiedy suplementacja witaminy B6 w ciąży jest zalecana? Czy faktycznie substancja ta może złagodzić mdłości?

Witamina B6 w ciąży

Najważniejsze właściwości witaminy B6

Witamina B6, zwana także pirydoksyną, to w rzeczywistości nie jedna, ale sześć różnych form wykazujących aktywność biologiczną. Pod kątem metabolicznym najistotniejsze są dwie: pirydoksal i pirydoksamina – to substancje niezbędne do pracy ponad 160 enzymów. W ten sposób witamina B6 uczestniczy w szeregu zróżnicowanych procesów, m.in.:

  • metabolizmie aminokwasów i tłuszczów,
  • syntezie neurotransmiterów, np. noradrenaliny, dopaminy, a także głównego neuroprzekaźnika hamującego w mózgu, czyli kwasu gamma-aminomasłowego (GABA),
  • produkcji kwasów nukleinowych,
  • metabolizmie homocysteiny,
  • syntezie hemoglobiny obecnej w krwinkach czerwonych 
  • modulacji działania hormonów steroidowych, w tym estrogenów i progesteronu.

Za co odpowiada witamina B6 w ciąży?

Istotną funkcją witaminy B6 jest udział we wspomnianym wcześniej metabolizmie homocysteiny – to produkt rozkładu aminokwasu metioniny, który w zbyt wysokich dawkach działa szkodliwie na organizm, m.in. zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń czy schorzeń neurodegeneracyjnych. Wysoki poziom homocysteiny w ciąży przyczynia się do wystąpienia różnych nieprawidłowości w jej przebiegu, m.in.:

  • poronień,
  • ciąż pozamacicznych,
  • wad cewy nerwowej,
  • martwych urodzeń,
  • odklejania się łożyska,
  • upośledzenia wzrostu wewnątrzmacicznego,
  • stanu przedrzucawkowego.

Obecność witamin B6 i B12 jest niezbędna w procesie przemian homocysteiny, które pozwalają utrzymać jej stężenie na odpowiednim, bezpiecznym dla organizmu poziomie. W ten sposób zmniejszają ryzyko związanych z jego podwyższeniem powikłań.

Innym ważnym procesem, w którym uczestniczą witaminy B6 i B12, jest metabolizm kwasu foliowego. Jego aktywna postać, czyli tetrahydrofolian (THF) powstaje w organizmie w wyniku przemian, do których prawidłowego przebiegu niezbędna jest obecność wspomnianych związków.

Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w metabolizmie aminokwasów i kwasów nukleinowych, a także we wzroście i różnicowaniu komórek. Pośrednio więc w tych procesach udział bierze także witamina B6.

Czy witamina B6 w ciąży jest bezpieczna?

Przyjmowana z naturalnych źródeł lub suplementowana w kontrolowanych dawkach w ciąży witamina B6 jest bezpieczna. Jednak jej nadmiar może wywołać objawy hiperwitaminozy, np.:

  • zaburzenia koordynacji ruchowej,
  • bolesne zmiany skórne,
  • wrażliwość na światło słoneczne,
  • drętwienie kończyn.

Przedawkowanie witaminy B6 spożywanej z żywnością jest bardzo mało prawdopodobne. Jedyna sytuacja, w której można przyjąć dawki na tyle duże, by pojawiły się działania niepożądane, to suplementacja.

Kiedy brać witaminę B6 w ciąży? 

Jak dotąd badania nie wykazały korzyści z rutynowej suplementacji witaminy B6 w ciąży, dlatego nie jest ona zalecana. W większości przypadków zróżnicowana dieta powinna zapewnić jej wystarczającą podaż. Jednak niektóre czynniki sprzyjają pojawieniu się niedoborów. Należą do nich:

  • nadużywanie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • uboga dieta,
  • stosowanie niektórych leków, takich jak metformina stosowana w leczeniu cukrzycy czy teofilina, którą przyjmują chorzy na astmę lub przewlekłą obturacyjną chorobę płuc,
  • choroby nerek,
  • zaburzenia wchłaniania jelitowego.

Również w ciąży zapotrzebowanie na witaminę B6 rośnie, co podnosi ryzyko jej niedoboru. Warto pamiętać, że wiąże się on zazwyczaj z obniżeniem poziomu innych witamin z grupy B, w tym B12 czy kwasu foliowego, które także mają ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Metabolizm tych substancji jest od siebie wzajemnie uzależniony, dlatego jakakolwiek ingerencja w te procesy odbija się negatywnie na stężeniu każdej z nich.

Ponadto witamina B6 w ciąży może zapobiegać wystąpieniu anemii. W niektórych przypadkach kobiety ciężarne z niedokrwistością nie reagowały na suplementację żelazem, za to ich stan poprawiał się po rozpoczęciu stosowania witaminy B6. Jej obecność jest także niezbędna do prawidłowej produkcji krwinek czerwonych u dziecka. Inne potencjalne korzyści z suplementacji witaminy B6 w ciąży to:

  • zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych wrodzonych nieprawidłowości, np. rozszczepu twarzoczaszki,
  • korzystny wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka już po narodzinach – wskazują na to wyższe wyniki w testach neuropoznawczych i rzadsze problemy ze snem u badanych dzieci,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy zębów u kobiet ciężarnych.

Badania wykazały też skuteczność suplementacji witaminy B6 w ciąży w celu złagodzenia mdłości i wymiotów. Dokuczają one zazwyczaj w pierwszym trymestrze i mogą wywołać negatywne efekty – zwiększają ryzyko odwodnienia, a także obniżają podaż i wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia, w tym kwasu foliowego czy witaminy B12. Dlatego w ciężkich przypadkach nudności wykorzystuje się różne metody ich łagodzenia. Jedną z nich jest suplementacja witaminy B6 w wyższych, ustalonych przez lekarza dawkach.

Jak rozpoznać niedobór witaminy B6?

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B6 w ciąży rośnie z 1,3 do 1,9 mg na dobę. Do objawów jej niedoboru należą:

  • anemia,
  • dezorientacja,
  • depresja,
  • osłabiona odporność,
  • egzema,
  • łojotokowe zapalenie skóry,
  • zajady,
  • zapalenie jamy ustnej,
  • zaburzenia neurologiczne.

Niektóre badania sugerują, że niedobór witaminy B6 zmniejsza prawdopodobieństwo zajścia w ciążę oraz zwiększa ryzyko wczesnego poronienia. Ponadto, ze względu na jej udział w metabolizmie hormonów, zbyt niskie stężenie może być także przyczyną rozwoju hormonozależnego nowotworu piersi oraz macicy, a u mężczyzn prostaty.

Naturalna suplementacja witaminy B6 w ciąży – w czym występuje?

Wszystkie aktywne biologicznie formy witaminy B6 występują naturalnie w żywności. Niestety w czasie obróbki cieplnej lub konserwowania dochodzi do spadku ich poziomu o ok. 20-50%.

Do najbogatszych źródeł witaminy B6 należą:

  • ryby, np. łosoś, makrela, pstrąg tęczowy,
  • mięso,
  • podroby,
  • rośliny strączkowe,
  • produkty pełnoziarniste,
  • kiełki pszenicy,
  • orzechy, np. włoskie,
  • kasza gryczana,
  • papryka czerwona,
  • banany,
  • morele suszone,
  • ziemniaki.

Dotychczasowe badania dotyczące suplementacji witaminy B6 w ciąży są niewystarczające, by wprowadzić ją do rutynowych zaleceń. W pierwszej kolejności składniki odżywcze powinny być pozyskiwane ze zróżnicowanej, zbilansowanej diety, a dopiero w przypadku ewentualnych problemów można sięgnąć po preparaty wspomagające. Jednak w ciąży każda tego typu interwencja powinna być omówiona z lekarzem prowadzącym.

Podsumowanie – FAQ

1. Czy witamina B6 pomaga w łagodzeniu mdłości u kobiet w ciąży?

Tak, badania wykazały skuteczność suplementacji witaminą B6 w ciąży w łagodzeniu mdłości. Dawki i czas terapii powinny być ustalone przez lekarza.

2. Czy niedobór witaminy B6 w ciąży może wpłynąć na rozwój układu nerwowego płodu?

Witamina B6 uczestniczy w rozwoju układu nerwowego m.in. poprzez wpływ na syntezę neuroprzekaźników oraz udział w przemianach kwasu foliowego do jego aktywnej postaci. Niski poziom witaminy B6 może zwiększać ryzyko wad wrodzonych oraz osłabiać rozwój neuropoznawczy dziecka.

3. Jakie są interakcje witaminy B6 z innymi witaminami z grupy B, np. kwasem foliowym i dlaczego ich odpowiednia równowaga w ciąży jest kluczowa?

Niedobory witaminy B6 obniżają efektywność przemian kwasu foliowego do jego aktywnej postaci, ponadto często współwystępują one z niedoborami innych witamin z grupy B. Odpowiednia równowaga tych związków jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, zmniejsza też ryzyko powikłań okołoporodowych.

Mgr Aleksandra Drążkiewicz

Bibliografia

  • Vitamin B6 supplementation during pregnancy. World Health Organization.
  • Winczewska-Wiktor, A., Malendowicz-Major, B., & Steinborn, B. (2012). Rola homocysteiny w fizjologicznym rozwoju i patofizjologii zaburzeń układu nerwowego u dzieci. Neurologia Dziecięca, 21(42): 11-21.
  • Seremak-Mrozikiewicz, A., Bomba-Opoń, D., Drews, K., Kaczmarek, P., Wielgoś, M., & Sieroszewski, P. (2024). Stanowisko Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w zakresie suplementacji folianów oraz warunków stosowania dodatkowej suplementacji choliny i witamin B6 i B12 w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu.
  • Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
  • Thaver, D., Saeed, M. A., & Bhutta, Z. A. (2006). Pyridoxine (vitamin B6) supplementation in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews, (2).
  • Dror, D. K., & Allen, L. H. (2012). Interventions with vitamins B6, B12 and C in pregnancy. Paediatric and perinatal epidemiology, 26: 55-74.
  • Hisano, M., Suzuki, R., Sago, H., Murashima, A., & Yamaguchi, K. (2010). Vitamin B6 deficiency and anemia in pregnancy. European journal of clinical nutrition, 64(2): 221-223.