
Witamina B6 w ciąży – co warto wiedzieć?
Szacuje się, że w Polsce ok. 1/3 kobiet ma niedobory witaminy B6. W ciąży są one szczególnie niebezpieczne, ponieważ mogą zaburzyć prawidłowy rozwój płodu, a także negatywnie wpłynąć na przebieg wielu istotnych procesów. Kiedy suplementacja witaminy B6 w ciąży jest zalecana? Czy faktycznie substancja ta może złagodzić mdłości?

Najważniejsze właściwości witaminy B6
Witamina B6, zwana także pirydoksyną, to w rzeczywistości nie jedna, ale sześć różnych form wykazujących aktywność biologiczną. Pod kątem metabolicznym najistotniejsze są dwie: pirydoksal i pirydoksamina – to substancje niezbędne do pracy ponad 160 enzymów. W ten sposób witamina B6 uczestniczy w szeregu zróżnicowanych procesów, m.in.:
- metabolizmie aminokwasów i tłuszczów,
- syntezie neurotransmiterów, np. noradrenaliny, dopaminy, a także głównego neuroprzekaźnika hamującego w mózgu, czyli kwasu gamma-aminomasłowego (GABA),
- produkcji kwasów nukleinowych,
- metabolizmie homocysteiny,
- syntezie hemoglobiny obecnej w krwinkach czerwonych
- modulacji działania hormonów steroidowych, w tym estrogenów i progesteronu.
Za co odpowiada witamina B6 w ciąży?
Istotną funkcją witaminy B6 jest udział we wspomnianym wcześniej metabolizmie homocysteiny – to produkt rozkładu aminokwasu metioniny, który w zbyt wysokich dawkach działa szkodliwie na organizm, m.in. zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń czy schorzeń neurodegeneracyjnych. Wysoki poziom homocysteiny w ciąży przyczynia się do wystąpienia różnych nieprawidłowości w jej przebiegu, m.in.:
- poronień,
- ciąż pozamacicznych,
- wad cewy nerwowej,
- martwych urodzeń,
- odklejania się łożyska,
- upośledzenia wzrostu wewnątrzmacicznego,
- stanu przedrzucawkowego.
Obecność witamin B6 i B12 jest niezbędna w procesie przemian homocysteiny, które pozwalają utrzymać jej stężenie na odpowiednim, bezpiecznym dla organizmu poziomie. W ten sposób zmniejszają ryzyko związanych z jego podwyższeniem powikłań.
Innym ważnym procesem, w którym uczestniczą witaminy B6 i B12, jest metabolizm kwasu foliowego. Jego aktywna postać, czyli tetrahydrofolian (THF) powstaje w organizmie w wyniku przemian, do których prawidłowego przebiegu niezbędna jest obecność wspomnianych związków.
Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę w metabolizmie aminokwasów i kwasów nukleinowych, a także we wzroście i różnicowaniu komórek. Pośrednio więc w tych procesach udział bierze także witamina B6.

Czy witamina B6 w ciąży jest bezpieczna?
Przyjmowana z naturalnych źródeł lub suplementowana w kontrolowanych dawkach w ciąży witamina B6 jest bezpieczna. Jednak jej nadmiar może wywołać objawy hiperwitaminozy, np.:
- zaburzenia koordynacji ruchowej,
- bolesne zmiany skórne,
- wrażliwość na światło słoneczne,
- drętwienie kończyn.
Przedawkowanie witaminy B6 spożywanej z żywnością jest bardzo mało prawdopodobne. Jedyna sytuacja, w której można przyjąć dawki na tyle duże, by pojawiły się działania niepożądane, to suplementacja.
Kiedy brać witaminę B6 w ciąży?
Jak dotąd badania nie wykazały korzyści z rutynowej suplementacji witaminy B6 w ciąży, dlatego nie jest ona zalecana. W większości przypadków zróżnicowana dieta powinna zapewnić jej wystarczającą podaż. Jednak niektóre czynniki sprzyjają pojawieniu się niedoborów. Należą do nich:
- nadużywanie alkoholu,
- palenie papierosów,
- uboga dieta,
- stosowanie niektórych leków, takich jak metformina stosowana w leczeniu cukrzycy czy teofilina, którą przyjmują chorzy na astmę lub przewlekłą obturacyjną chorobę płuc,
- choroby nerek,
- zaburzenia wchłaniania jelitowego.
Również w ciąży zapotrzebowanie na witaminę B6 rośnie, co podnosi ryzyko jej niedoboru. Warto pamiętać, że wiąże się on zazwyczaj z obniżeniem poziomu innych witamin z grupy B, w tym B12 czy kwasu foliowego, które także mają ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Metabolizm tych substancji jest od siebie wzajemnie uzależniony, dlatego jakakolwiek ingerencja w te procesy odbija się negatywnie na stężeniu każdej z nich.
Ponadto witamina B6 w ciąży może zapobiegać wystąpieniu anemii. W niektórych przypadkach kobiety ciężarne z niedokrwistością nie reagowały na suplementację żelazem, za to ich stan poprawiał się po rozpoczęciu stosowania witaminy B6. Jej obecność jest także niezbędna do prawidłowej produkcji krwinek czerwonych u dziecka. Inne potencjalne korzyści z suplementacji witaminy B6 w ciąży to:
- zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych wrodzonych nieprawidłowości, np. rozszczepu twarzoczaszki,
- korzystny wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka już po narodzinach – wskazują na to wyższe wyniki w testach neuropoznawczych i rzadsze problemy ze snem u badanych dzieci,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy zębów u kobiet ciężarnych.
Badania wykazały też skuteczność suplementacji witaminy B6 w ciąży w celu złagodzenia mdłości i wymiotów. Dokuczają one zazwyczaj w pierwszym trymestrze i mogą wywołać negatywne efekty – zwiększają ryzyko odwodnienia, a także obniżają podaż i wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia, w tym kwasu foliowego czy witaminy B12. Dlatego w ciężkich przypadkach nudności wykorzystuje się różne metody ich łagodzenia. Jedną z nich jest suplementacja witaminy B6 w wyższych, ustalonych przez lekarza dawkach.
Jak rozpoznać niedobór witaminy B6?
Zapotrzebowanie organizmu na witaminę B6 w ciąży rośnie z 1,3 do 1,9 mg na dobę. Do objawów jej niedoboru należą:
- anemia,
- dezorientacja,
- depresja,
- osłabiona odporność,
- egzema,
- łojotokowe zapalenie skóry,
- zajady,
- zapalenie jamy ustnej,
- zaburzenia neurologiczne.
Niektóre badania sugerują, że niedobór witaminy B6 zmniejsza prawdopodobieństwo zajścia w ciążę oraz zwiększa ryzyko wczesnego poronienia. Ponadto, ze względu na jej udział w metabolizmie hormonów, zbyt niskie stężenie może być także przyczyną rozwoju hormonozależnego nowotworu piersi oraz macicy, a u mężczyzn prostaty.
Naturalna suplementacja witaminy B6 w ciąży – w czym występuje?
Wszystkie aktywne biologicznie formy witaminy B6 występują naturalnie w żywności. Niestety w czasie obróbki cieplnej lub konserwowania dochodzi do spadku ich poziomu o ok. 20-50%.
Do najbogatszych źródeł witaminy B6 należą:
- ryby, np. łosoś, makrela, pstrąg tęczowy,
- mięso,
- podroby,
- rośliny strączkowe,
- produkty pełnoziarniste,
- kiełki pszenicy,
- orzechy, np. włoskie,
- kasza gryczana,
- papryka czerwona,
- banany,
- morele suszone,
- ziemniaki.
Dotychczasowe badania dotyczące suplementacji witaminy B6 w ciąży są niewystarczające, by wprowadzić ją do rutynowych zaleceń. W pierwszej kolejności składniki odżywcze powinny być pozyskiwane ze zróżnicowanej, zbilansowanej diety, a dopiero w przypadku ewentualnych problemów można sięgnąć po preparaty wspomagające. Jednak w ciąży każda tego typu interwencja powinna być omówiona z lekarzem prowadzącym.
Podsumowanie – FAQ
1. Czy witamina B6 pomaga w łagodzeniu mdłości u kobiet w ciąży?
Tak, badania wykazały skuteczność suplementacji witaminą B6 w ciąży w łagodzeniu mdłości. Dawki i czas terapii powinny być ustalone przez lekarza.
2. Czy niedobór witaminy B6 w ciąży może wpłynąć na rozwój układu nerwowego płodu?
Witamina B6 uczestniczy w rozwoju układu nerwowego m.in. poprzez wpływ na syntezę neuroprzekaźników oraz udział w przemianach kwasu foliowego do jego aktywnej postaci. Niski poziom witaminy B6 może zwiększać ryzyko wad wrodzonych oraz osłabiać rozwój neuropoznawczy dziecka.
3. Jakie są interakcje witaminy B6 z innymi witaminami z grupy B, np. kwasem foliowym i dlaczego ich odpowiednia równowaga w ciąży jest kluczowa?
Niedobory witaminy B6 obniżają efektywność przemian kwasu foliowego do jego aktywnej postaci, ponadto często współwystępują one z niedoborami innych witamin z grupy B. Odpowiednia równowaga tych związków jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, zmniejsza też ryzyko powikłań okołoporodowych.
Mgr Aleksandra Drążkiewicz
Bibliografia
Vitamin B6 supplementation during pregnancy. World Health Organization.
Winczewska-Wiktor, A., Malendowicz-Major, B., & Steinborn, B. (2012). Rola homocysteiny w fizjologicznym rozwoju i patofizjologii zaburzeń układu nerwowego u dzieci. Neurologia Dziecięca, 21(42): 11-21.
Seremak-Mrozikiewicz, A., Bomba-Opoń, D., Drews, K., Kaczmarek, P., Wielgoś, M., & Sieroszewski, P. (2024). Stanowisko Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w zakresie suplementacji folianów oraz warunków stosowania dodatkowej suplementacji choliny i witamin B6 i B12 w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu.
Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
Thaver, D., Saeed, M. A., & Bhutta, Z. A. (2006). Pyridoxine (vitamin B6) supplementation in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews, (2).
Dror, D. K., & Allen, L. H. (2012). Interventions with vitamins B6, B12 and C in pregnancy. Paediatric and perinatal epidemiology, 26: 55-74.
Hisano, M., Suzuki, R., Sago, H., Murashima, A., & Yamaguchi, K. (2010). Vitamin B6 deficiency and anemia in pregnancy. European journal of clinical nutrition, 64(2): 221-223.