Dolegliwości jelitowe

najczęstsze choroby jelit – ich przyczyny, objawy i skuteczne sposoby na poprawę pracy układu trawiennego.

dolegliwości jelitowe

Dolegliwości jelitowe

najczęstsze choroby jelit – ich przyczyny, objawy i skuteczne sposoby na poprawę pracy układu trawiennego.

dolegliwości jelitowe

Skąd biorą się problemy jelitowe i jak je rozpoznać? 🤔

Nie budzi wątpliwości fakt, że dolegliwości ze strony układu pokarmowego potrafią uprzykrzyć życie i zakłócić codzienne funkcjonowanie. Te żołądkowe – zwykle kojarzą się z bólem, także nudnościami i wymiotami; natomiast te jelitowe stanowią szeroki wachlarz objawów – poczynając od bólu, przez bulgotanie, aż po zaparcia lub biegunki. Z jakiego powodu doskwierają nam dolegliwości jelitowe i jak można je diagnozować? Odległość od jamy ustnej do odbytu to nawet 9 metrów. Biorąc pod uwagę tylko jelita jako źródło dolegliwości, układ pokarmowy począwszy od dwunastnicy, aż po odbyt mierzy od 6,5 do 8 metrów. Tak znaczna długość i zróżnicowana budowa układu pokarmowego sprawiają, że diagnostyka chorób jelit bywa szczególnie wymagająca.

Układ pokarmowy człowieka 🙋‍♀️

Układ pokarmowy człowieka odpowiada za trawienie i wchłanianie składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To złożony system narządów, który nie tylko dostarcza energii, ale także wspiera odporność i wpływa na ogólne samopoczucie.

Szczególne znaczenie mają jelita – pełnią one kluczową rolę w procesie trawienia oraz w utrzymaniu równowagi mikrobioty, której zaburzenia często prowadzą do dolegliwości jelitowych. Dlatego troska o zdrowie jelit to jeden z najważniejszych elementów profilaktyki i poprawy jakości życia.

układ pokarmowy człowieka: przełyk, wątroba, żołądek, jelito cienkie, jelito grube

Układ pokarmowy człowieka 🙋‍♀️

Układ pokarmowy człowieka odpowiada za trawienie i wchłanianie składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. To złożony system narządów, który nie tylko dostarcza energii, ale także wspiera odporność i wpływa na ogólne samopoczucie.

Szczególne znaczenie mają jelita – pełnią one kluczową rolę w procesie trawienia oraz w utrzymaniu równowagi mikrobioty, której zaburzenia często prowadzą do dolegliwości jelitowych. Dlatego troska o zdrowie jelit to jeden z najważniejszych elementów profilaktyki i poprawy jakości życia.

układ pokarmowy człowieka: przełyk, wątroba, żołądek, jelito cienkie, jelito grube

Choroby układu pokarmowego 👨‍⚕️

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

Choroba leśniowskiego-crohna

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

SIBO

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

Celiakia

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

Zespół jelita wrażliwego IBS

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

Zaburzenia mikrobioty jelitowej (dysbioza)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

Infekcje jelitowe

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

Niedrożność jelit

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 8

Zespół nieszczelnego jelita

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 9

Alergia pokarmowa

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 10

Nadwrażliwość pokarmowa

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 11

Choroby dwunastnicy

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 12

Choroby jelita grubego

Diagnozowanie dolegliwości jelitowych

W diagnozowaniu dolegliwości jelitowych powinien uczestniczyć lekarz, który po zebraniu wywiadu, dotyczącego objawów, zażywanych leków, uwarunkowań rodzinnych do pewnych chorób ustali prawidłową ścieżkę diagnostyki laboratoryjnej i obrazowej.

Zwykle w pierwszej kolejności pacjent kierowany jest na badania laboratoryjne z krwi lub/i z kału.

Te z krwi ukierunkowane są na zdiagnozowanie stanu zapalnego w organizmie, sprawdzenie funkcji wątroby, trzustki, niekiedy diagnostykę alergii; badania wykonywane z kału z kolei potwierdzają lub wykluczają zarażenia pasożytnicze, infekcje bakteryjne, służą ocenie nasilenia miejscowego stanu zapalnego w jelitach.

Ustalenie przyczyn dolegliwości wiążę się ze zlecaniem specjalistycznych badań, potwierdzających już konkretną jednostkę chorobową. Obejmują one m.in. diagnostykę serologiczną celiakii, diagnostykę SIBO czy zaburzeń mikroflory jelita grubego.

Brak wystarczających informacji skłania do kolejnych kroków diagnostycznych – badań obrazowych. Najczęściej zalecane to gastroskopia (endoskopowa ocena żołądka i górnego odcinka przewodu pokarmowego), USG jamy brzusznej, niekiedy tomografia oraz kolonoskopia, czyli endoskopowe obrazowanie jelita grubego.

Badania endoskopowe służą także pobraniu wycinków jelit i badaniom histopatologicznym. Te z kolei służą postawieniu diagnozy: wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, choroby Leśniowskiego-Crohna, celiakii, chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.

Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest przewlekłą, nieswoistą chorobą zapalną przewodu pokarmowego, która może obejmować każdy jego odcinek – od jamy ustnej, przez dwunastnicę do odbytu, najczęściej jednak lokalizuje się w końcowym odcinku jelita krętego i początkowej części jelita grubego. Charakteryzuje się występowaniem odcinkowych zmian zapalnych obejmujących całą grubość ściany jelita oraz skłonnością do powstawania zwężeń i przetok (potocznie dziur).

choroba leśniowskiego crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest przewlekłą, nieswoistą chorobą zapalną przewodu pokarmowego, która może obejmować każdy jego odcinek – od jamy ustnej, przez dwunastnicę do odbytu, najczęściej jednak lokalizuje się w końcowym odcinku jelita krętego i początkowej części jelita grubego. Charakteryzuje się występowaniem odcinkowych zmian zapalnych obejmujących całą grubość ściany jelita oraz skłonnością do powstawania zwężeń i przetok (potocznie dziur).

choroba leśniowskiego crohna

Przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego na antygeny

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

predyspozycje rodzinne

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

zaburzenia mikrobioty jelitowej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

palenie tytoniu

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

czynniki środowiskowe (dieta wysokoprzetworzona, stres)

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

przewlekłe biegunki (często z domieszką śluzu lub krwi)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

bóle brzucha (szczególnie w prawym dolnym kwadrancie)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

stany podgorączkowe

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

osłabienie

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

spadek masy ciała i niedożywienie

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

zmiany skórne (rumień guzowaty)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

zapalenie stawów

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 8

zapalenie błony naczyniowej oka

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 9

zmiany w wątrobie i drogach żółciowych

Diagnostyka choroby Leśniowskiego-Crohna

Podstawą rozpoznania jest badanie endoskopowe (kolonoskopia z oceną końcowego odcinka jelita krętego i pobraniem wycinków do badania histopatologicznego). W badaniach obrazowych (tomografii, rezonansie, enterografii MR) ocenia się zasięg i powikłania choroby. Wyniki badań laboratoryjnych wykazują stan zapalny (OB, CRP, leukocytoza), niedokrwistość, niedobory witamin i mikroelementów. Pomocniczo oznacza się kalprotektynę w kale jako marker stanu zapalnego jelit oraz przeciwciała przeciwko Saccharomyces cerevisiae (ASCA) w klasie IgA i IgG (istotne w różnicowaniu choroby Crohna z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

SIBO

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, polega na nadmiernym namnażaniu się bakterii w jelicie cienkim, które fizjologicznie powinno być ubogie w florę bakteryjną. Skutkuje to zaburzeniem trawienia i wchłaniania składników pokarmowych oraz objawami ze strony przewodu pokarmowego.

SIBO

SIBO

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, polega na nadmiernym namnażaniu się bakterii w jelicie cienkim, które fizjologicznie powinno być ubogie w florę bakteryjną. Skutkuje to zaburzeniem trawienia i wchłaniania składników pokarmowych oraz objawami ze strony przewodu pokarmowego.

SIBO

Przyczyny SIBO

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

zaburzenia motoryki jelit (np. neuropatie cukrzycowe, choroba Parkinsona, twardzina układowa)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

anatomiczne nieprawidłowości (uchyłki jelita cienkiego, zwężenia pooperacyjne)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

przewlekłe stosowanie inhibitorów pompy protonowej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

stany obniżające wydzielanie kwasu solnego

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

celiakia

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

choroba Crohna

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

przewlekła niewydolność trzustki

Objawy SIBO

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

wzdęcia i nadmierne gazy

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

bóle brzucha

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

biegunki tłuszczowe lub wodniste

uczucie pełności

uczucie pełności po posiłku

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

objawy niedoborów pokarmowych (niedobór witaminy B12, niedokrwistość)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

spadek masy ciała

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

objawy nasilają się po posiłkach bogatych w węglowodany

Celiakia (choroba trzewna)

Celiakia to przewlekła choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, w której spożycie glutenu (białka obecnego w pszenicy, życie i jęczmieniu) prowadzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego, której skutkiem jest uszkodzenie kosmków jelitowych w jelicie cienkim, co powoduje zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, stąd celiakia zaliczana jest do tzw. zespołów złego wchłaniania.

celiakia

Celiakia (choroba trzewna)

Celiakia to przewlekła choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, w której spożycie glutenu (białka obecnego w pszenicy, życie i jęczmieniu) prowadzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego, której skutkiem jest uszkodzenie kosmków jelitowych w jelicie cienkim, co powoduje zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, stąd celiakia zaliczana jest do tzw. zespołów złego wchłaniania.

celiakia

Przyczyny celiakii

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

nadwrażliwość immunologiczna na gluten u osób predysponowanych genetycznie

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

infekcje wirusowe

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

stres

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

ciąża

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

operacje

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi

Objawy celiakii

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

przewlekłe biegunki

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

wzdęcia

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

bóle brzucha

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

utrata masy ciała

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

tłuszczowe stolce

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

niedokrwistość z niedoboru żelaza

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

osteoporoza

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 8

opóźnienie wzrastania u dzieci

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 9

afty w jamie ustnej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 10

przewlekłe zmęczenie

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 11

problemy neurologiczne (np. neuropatie, depresja)

Diagnostyka celiakii

Podstawą diagnostyki jest badanie serologiczne, czyli oznaczenie przeciwciał specyficznych dla celiakii.  Istotne jest równoczesne oznaczenie przeciwciał: przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgA i IgA całkowite. W przypadku stwierdzonego niedoboru IgA należy oznaczyć przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w kl. IgG i przeciwciała przeciwko deaminowanej gliadynie w klasie IgG. W przypadku uzyskaniu w wyniku niejednoznacznego stężenia przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG) zaleca się oznaczenie przeciwciał przeciwko endomysium EmA w klasie IgA lub IgG – jeżeli występuje niedobór IgA. Należy podkreślić, że serologiczną diagnostykę choroby (na podstawie przeciwciał) przeprowadza się wyłącznie w trakcie diety uwzględniającej spożycie glutenu. Badania genetyczne wykonuje się m.in. w przypadku wątpliwości diagnostycznych, wynikających z uzyskanych wyników badań przeciwciał. Wytyczne jednoznacznie wskazują na konieczność potwierdzenia choroby biopsją jelita cienkiego u dorosłych, natomiast dopuszczają możliwość zdiagnozowania choroby na podstawie badań serologicznych u dzieci.

odporność a jelita co warto wiedzieć, kliknij aby przeczytać artykuł
odporność a jelita co warto wiedzieć, kliknij aby przeczytać artykuł

Zespół jelita drażliwego (IBS)

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłym, czynnościowym zaburzeniem przewodu pokarmowego, charakteryzującym się nawracającymi bólami brzucha związanymi ze zmianą rytmu wypróżnień. Nie stwierdza się w nim zmian organicznych ani biochemicznych w jelitach, a dolegliwości wynikają głównie z zaburzeń czynnościowych osi jelitowo-mózgowej. IBS jest jedną z najczęstszych przyczyn zgłaszania się pacjentów do gastroenterologa.

zespół jelita wrażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS)

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłym, czynnościowym zaburzeniem przewodu pokarmowego, charakteryzującym się nawracającymi bólami brzucha związanymi ze zmianą rytmu wypróżnień. Nie stwierdza się w nim zmian organicznych ani biochemicznych w jelitach, a dolegliwości wynikają głównie z zaburzeń czynnościowych osi jelitowo-mózgowej. IBS jest jedną z najczęstszych przyczyn zgłaszania się pacjentów do gastroenterologa.

zespół jelita wrażliwego

Przyczyny zespołu drażliwego jelita (IBS)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

zaburzenia osi mózg–jelito (nieprawidłowa regulacja przez układ nerwowy)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

nadwrażliwość trzewna (zwiększona wrażliwość jelit na bodźce)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

zaburzenia motoryki jelit (przyspieszona lub spowolniona perystaltyka)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

przebyte infekcje jelitowe (tzw. IBS poinfekcyjny)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

dysbioza jelitowa (zaburzenia mikrobioty)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

czynniki psychologiczne: stres, lęk, depresja

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

dieta bogata w produkty ciężkostrawne, fermentujące (FODMAP)

Objawy zespołu drażliwego jelita (IBS)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

nawracające bóle brzucha, zwykle ustępujące po wypróżnieniu

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

zmiana rytmu wypróżnień: biegunki, zaparcia lub naprzemienne biegunki i zaparcia

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

wzdęcia, nadmierne gazy, uczucie pełności

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

śluz w stolcu

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

uczucie niepełnego wypróżnienia

Diagnostyka zespołu drażliwego jelita (IBS)

Choroba przebiega przewlekle z okresami zaostrzeń i remisji. Objawy mogą nasilać się w sytuacjach stresowych lub po spożyciu określonych pokarmów.

Diagnostyka. IBS diagnozuje się wówczas, jeżeli nawracający ból brzucha pojawia się jeden raz w tygodniu lub więcej w przeciągu 3 miesięcy oraz ból związany jest z co najmniej dwoma poniższymi cechami:

  • wiąże się z wypróżnieniem,
  • wiąże się ze zmianą częstości wypróżnień,
  • wiąże się ze zmianą konsystencji stolca.
W IBS wyniki badań laboratoryjnych są prawidłowe (morfologia, CRP, OB, TSH, badania kału na krew utajoną, pasożyty, kalprotektyna), endoskopowych również.

Zaburzenia mikrobioty jelitowej (dysbioza)

Dysbioza to zaburzenie w ilościowym i jakościowym składzie mikrobioty, czyli mikroorganizmów (głównie bakterii) bytujących w jelitach. Polega na zmniejszeniu liczby korzystnych bakterii (np. Bifidobacterium, Lactobacillus) i nadmiernym namnażaniu drobnoustrojów potencjalnie chorobotwórczych.

Prawidłowa mikrobiota odgrywa kluczową rolę w procesach trawienia, metabolizmie, syntezie witamin oraz w regulacji odporności. Zaburzenia jej składu mogą prowadzić do różnych chorób jelit i zaburzeń ogólnoustrojowych.

zaburzenia mikrobioty jelitowej

Zaburzenia mikrobioty jelitowej (dysbioza)

Dysbioza to zaburzenie w ilościowym i jakościowym składzie mikrobioty, czyli mikroorganizmów (głównie bakterii) bytujących w jelitach. Polega na zmniejszeniu liczby korzystnych bakterii (np. Bifidobacterium, Lactobacillus) i nadmiernym namnażaniu drobnoustrojów potencjalnie chorobotwórczych.

Prawidłowa mikrobiota odgrywa kluczową rolę w procesach trawienia, metabolizmie, syntezie witamin oraz w regulacji odporności. Zaburzenia jej składu mogą prowadzić do różnych chorób jelit i zaburzeń ogólnoustrojowych.

zaburzenia mikrobioty jelitowej

Przyczyny zaburzeń mikrobioty jelitowej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

przewlekłe lub częste stosowanie antybiotyków i leków (NLPZ, inhibitory pompy protonowej)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

dieta uboga w błonnik, a bogata w cukry proste, tłuszcze zwierzęce i żywność wysokoprzetworzoną

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

przewlekły stres i zaburzenia osi jelitowo-mózgowej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

choroby przewlekłe (choroba Crohna, colitis ulcerosa, celiakia, cukrzyca, otyłość, zespół metaboliczny)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

infekcje jelitowe

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

starzenie się organizmu

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

obniżona odporność

Objawy zaburzeń mikrobioty jelitowej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

wzdęcia i nadmierne gazy

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

bóle brzucha

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

nietolerancje pokarmowe

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

biegunki lub zaparcia

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

przewlekłe zmęczenie, obniżony nastrój

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

zaburzenia koncentracji („mgła mózgowa”)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

objawy skórne: trądzik, egzema, łuszczyca

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 8

zwiększona podatność na infekcje i choroby autoimmunologiczne

Diagnostyka zaburzeń mikrobioty jelitowej

Nie ma jednego standardowego testu diagnostycznego dla dysbiozy. Wśród badań dostępnych w ofercie sieci laboratoriów Diagnostyka znajdują się:

Uzyskane wyniki badań składu mikrobioty należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem lub/i dietetykiem klinicznym w celu dobrania indywidualnego sposobu leczenia dysbiozy.

Więcej+
dla Ciebie w pakiecie

Infekcje jelitowe

Infekcje jelitowe to choroby wywołane przez drobnoustroje chorobotwórcze – bakterie, wirusy, pasożyty lub rzadziej grzyby – które prowadzą do stanu zapalnego w obrębie przewodu pokarmowego. Skutkiem jest uszkodzenie błony śluzowej jelit, zaburzenia trawienia i wchłaniania, a także objawy ogólnoustrojowe. Ze względu na przebieg i nasilenie dolegliwości, infekcje jelitowe ze względu na wysokie ryzyko odwodnienia, mogą stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia, zwłaszcza u dzieci, osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością.

infekcje jelitowe

Infekcje jelitowe

Infekcje jelitowe to choroby wywołane przez drobnoustroje chorobotwórcze – bakterie, wirusy, pasożyty lub rzadziej grzyby – które prowadzą do stanu zapalnego w obrębie przewodu pokarmowego. Skutkiem jest uszkodzenie błony śluzowej jelit, zaburzenia trawienia i wchłaniania, a także objawy ogólnoustrojowe. Ze względu na przebieg i nasilenie dolegliwości, infekcje jelitowe ze względu na wysokie ryzyko odwodnienia, mogą stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia, zwłaszcza u dzieci, osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością.

infekcje jelitowe

Przyczyny infekcji jelitowych

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

bakterie (np. Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Campylobacter, Clostridioides difficile)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

wirusy (m.in. rotawirusy, norowirusy, adenowirusy jelitowe)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

pasożyty (np. Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

źródłem zakażenia jest najczęściej spożycie skażonej żywności lub wody, nieprzestrzeganie zasad higieny, a także kontakt z osobą chorą

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

do czynników ryzyka należą podróże do krajów o niższym standardzie higienicznym (tzw. biegunka podróżnych), stosowanie antybiotyków

Objawy infekcji jelitowych

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

biegunka (wodnista, śluzowa lub krwista)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

bóle i kurcze brzucha

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

nudności

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

wymioty

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

gorączka i dreszcze

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

odwodnienie

Diagnostyka infekcji jelitowych

Podstawą diagnostyki jest badanie kału, które pozwala wykryć obecność patogenów, toksyn bakteryjnych lub pasożytów. Wśród najbardziej przydatnych badań wymienia się:

Dodatkowo pacjentom z infekcjami jelitowymi wykonuje się podstawowe badania krwi (morfologia, CRP, elektrolity) w celu oceny stopnia odwodnienia organizmu i oceny stanu ogólnego pacjenta. W ciężkich przypadkach infekcji konieczna bywa hospitalizacja i nawadnianie dożylne.
dieta a jelita co jeść przy dolegliwościach jelitowych - sprawdź artykuł, kliknij w baner
dieta a jelita co jeść przy dolegliwościach jelitowych - sprawdź artykuł, kliknij w baner

Zespół nieszczelnego jelita

Zespół nieszczelnego jelita (leaky gut syndrome) to stan, w którym dochodzi do nadmiernej przepuszczalności bariery jelitowej. Uszkodzenie połączeń ścisłych między komórkami jelit - enterocytami powoduje przenikanie do krwiobiegu niestrawionych resztek pokarmowych, toksyn bakteryjnych oraz antygenów, co może aktywować układ odpornościowy i prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego. Zespół ten nie jest klasyfikowany jako odrębna jednostka chorobowa w medycynie konwencjonalnej, ale coraz częściej uważa się, że zwiększona przepuszczalność jelit może odgrywać rolę w rozwoju wielu chorób przewlekłych.

Zdjęcie dla Zespół nieszczelnego jelita

Zespół nieszczelnego jelita

Zespół nieszczelnego jelita (leaky gut syndrome) to stan, w którym dochodzi do nadmiernej przepuszczalności bariery jelitowej. Uszkodzenie połączeń ścisłych między komórkami jelit - enterocytami powoduje przenikanie do krwiobiegu niestrawionych resztek pokarmowych, toksyn bakteryjnych oraz antygenów, co może aktywować układ odpornościowy i prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego. Zespół ten nie jest klasyfikowany jako odrębna jednostka chorobowa w medycynie konwencjonalnej, ale coraz częściej uważa się, że zwiększona przepuszczalność jelit może odgrywać rolę w rozwoju wielu chorób przewlekłych.

Zdjęcie dla Zespół nieszczelnego jelita

Przyczyny zespołu nieszczelnego jelita

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

przewlekłe stany zapalne jelit (choroba Crohna, celiakia, infekcje jelitowe)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

dysbioza jelitowa (zaburzenia składu mikrobioty)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

dieta - bogata w wysoko przetworzoną żywność, konserwanty, nadmiar cukru i alkoholu

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

przewlekły stres i zaburzenia osi jelitowo-mózgowej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

stosowanie leków (NLPZ, antybiotyki, inhibitory pompy protonowej)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

choroby przewlekłe (cukrzyca, otyłość, choroby autoimmunologiczne)

Objawy zespołu nieszczelnego jelita

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

wzdęcia

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

biegunki i zaparcia

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

bóle brzucha

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

nietolerancje pokarmowe

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

bóle mięśni i stawów

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

bóle głowy

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

przewlekłe zmęczenie

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 8

objawy skórne (trądzik, egzema, pokrzywka)

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 9

zwiększona podatność na infekcje i choroby autoimmunologiczne

Diagnostyka zespołu nieszczelnego jelita

Nie istnieje jednoznaczny, rutynowo stosowany test potwierdzający zespół nieszczelnego jelita. Badania, które znajdują zastosowanie w tej przypadłości to:

  • testy przepuszczalności jelitowej (np. test laktuloza/mannitol – ocenia przenikanie cukrów przez błonę śluzową jelita),
  • badanie zonuliny w kale (zonulina – białko regulujące szczelność połączeń ścisłych),
  • badania krwi oceniające skutki nieszczelności (niedobory witamin i minerałów, markery stanu zapalnego – OB, CRP).
W diagnostyce nieszczelności istotna jest diagnostyka zaburzeń/chorób (np. celiakii, chorób zapalnych jelit) mogących być przyczyną nieszczelności.

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa nie jest chorobą układu pokarmowego, lecz układu odpornościowego, natomiast objawy mogą przebiegać w postaci dolegliwości jelitowych. W wyniku spożycia alergizujących składników, w przewodzie pokarmowym uwolnione zostają mediatory zapalne, które wywołują objawy.

Leczenie polega przede wszystkim na eliminacji alergenu z diety. Niekiedy konieczne jest wsparcie farmakologiczne. Wczesne rozpoznanie alergii jest kluczowe, ponieważ przewlekłe zapalenie w jelitach może prowadzić do niedożywienia, anemii oraz zaburzeń wzrostu u dzieci.

alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa nie jest chorobą układu pokarmowego, lecz układu odpornościowego, natomiast objawy mogą przebiegać w postaci dolegliwości jelitowych. W wyniku spożycia alergizujących składników, w przewodzie pokarmowym uwolnione zostają mediatory zapalne, które wywołują objawy.

Leczenie polega przede wszystkim na eliminacji alergenu z diety. Niekiedy konieczne jest wsparcie farmakologiczne. Wczesne rozpoznanie alergii jest kluczowe, ponieważ przewlekłe zapalenie w jelitach może prowadzić do niedożywienia, anemii oraz zaburzeń wzrostu u dzieci.

alergia pokarmowa

Objawy alergii pokarmowej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

bóle brzucha

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

wzdęcia i nadmierne gazy

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

biegunki

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

nudności

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

wysypki skórne

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

duszności

Najczęstsze alergeny

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

mleko krowie

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

jaja

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

orzechy

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

soja i pszenica

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 5

ryby i owoce morza

Diagnostyka alergii pokarmowej

Rozpoznanie alergii pokarmowej wymaga dokładnego wywiadu, często wspomaganego testami skórnymi, badaniami serologicznymi oraz próbami eliminacji i prowokacji pokarmowej.

Do najczęściej zlecanych badań, służących wykryciu alergii pokarmowych należą:

Więcej+
dla Ciebie w pakiecie

dolegliwości jelitowe Q&A - pytania i odpowiedzi, sprawdź - kliknij w baner
dolegliwości jelitowe Q&A - pytania i odpowiedzi, sprawdź - kliknij w baner

Dolegliwości jelita grubego

W jelicie grubym zachodzi przede wszystkim wchłanianie wody i elektrolitów, formowanie kału oraz jego przechowywanie przed wydaleniem. Jakie dolegliwości mogą dotyczyć jelita grubego?

Rak jelita grubego przez długi czas może rozwijać się bezobjawowo. Do najczęstszych dolegliwości należą: zmiana rytmu wypróżnień, krew w stolcu, śluz w stolcu, bóle brzucha, wzdęcia, uczucie niepełnego wypróżnienia, spadek masy ciała i osłabienie, niedokrwistość z niedoboru żelaza, objawy niedrożności jelit. Przewlekła, nieswoista choroba zapalna jelit, która obejmuje wyłącznie jelito grube i odbytnicę. Zmiany zapalne mają charakter ciągły, zaczynają się w odbytnicy i szerzą, obejmując niemalże każdy odcinek jelita grubego.
dolegliwości jelita grubego

Dolegliwości jelita grubego

W jelicie grubym zachodzi przede wszystkim wchłanianie wody i elektrolitów, formowanie kału oraz jego przechowywanie przed wydaleniem. Jakie dolegliwości mogą dotyczyć jelita grubego?

Rak jelita grubego przez długi czas może rozwijać się bezobjawowo. Do najczęstszych dolegliwości należą: zmiana rytmu wypróżnień, krew w stolcu, śluz w stolcu, bóle brzucha, wzdęcia, uczucie niepełnego wypróżnienia, spadek masy ciała i osłabienie, niedokrwistość z niedoboru żelaza, objawy niedrożności jelit. Przewlekła, nieswoista choroba zapalna jelit, która obejmuje wyłącznie jelito grube i odbytnicę. Zmiany zapalne mają charakter ciągły, zaczynają się w odbytnicy i szerzą, obejmując niemalże każdy odcinek jelita grubego.
dolegliwości jelita grubego

Dolegliwości dwunastnicy

Dolegliwości wynikające z chorób dwunastnicy są bardzo często mylone z objawami, których źródłem są choroby żołądka, przez co choroby dwunastnicy często nie zostają zdiagnozowane.

Do objawów chorób dwunastnicy należy przede wszystkim ból brzucha. Mogą także występować: nocne bóle głodowe, zgaga, nudności, wzdęcia, a niekiedy krwawienia z przewodu pokarmowego (fusowate wymioty, smoliste stolce).

Ból dwunastnicy generalnie lokalizuje się nad pępkiem lub z prawej strony nadbrzusza, najczęściej ma charakter tępy, piekący, czasem mylony jest z uczucie głodu. Pojawia się od 1 do 3 godzin po posiłku i ustępuje lub częściowo łagodnieje po jedzeniu.

Co najczęściej dolega dwunastnicy?

choroby dwunastnicy

Dolegliwości dwunastnicy

Dolegliwości wynikające z chorób dwunastnicy są bardzo często mylone z objawami, których źródłem są choroby żołądka, przez co choroby dwunastnicy często nie zostają zdiagnozowane.

Do objawów chorób dwunastnicy należy przede wszystkim ból brzucha. Mogą także występować: nocne bóle głodowe, zgaga, nudności, wzdęcia, a niekiedy krwawienia z przewodu pokarmowego (fusowate wymioty, smoliste stolce).

Ból dwunastnicy generalnie lokalizuje się nad pępkiem lub z prawej strony nadbrzusza, najczęściej ma charakter tępy, piekący, czasem mylony jest z uczucie głodu. Pojawia się od 1 do 3 godzin po posiłku i ustępuje lub częściowo łagodnieje po jedzeniu.

Co najczęściej dolega dwunastnicy?

choroby dwunastnicy

Nadwrażliwość pokarmowa IgG- zależna

Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jest reakcją układu odpornościowego o charakterze opóźnionym (w przeciwieństwie do alergii, która ma charakter natychmiastowy). Polega ona na wytwarzaniu przeciwciał klasy IgG specyficznych, skierowanych przeciwko określonym spożytym białkom pokarmowym.

Produkty najczęściej związane z reakcjami IgG-zależnymi to mleko krowie, jaja, gluten, drożdże, soja oraz różne gatunki orzechów.

nadwrażliwość pokarmowa

Nadwrażliwość pokarmowa IgG- zależna

Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jest reakcją układu odpornościowego o charakterze opóźnionym (w przeciwieństwie do alergii, która ma charakter natychmiastowy). Polega ona na wytwarzaniu przeciwciał klasy IgG specyficznych, skierowanych przeciwko określonym spożytym białkom pokarmowym.

Produkty najczęściej związane z reakcjami IgG-zależnymi to mleko krowie, jaja, gluten, drożdże, soja oraz różne gatunki orzechów.

nadwrażliwość pokarmowa

Objawy nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

bóle brzucha

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

wzdęcia

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

biegunki

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

zaparcia

uczucie pełności

uczucie przelewania lub pełności

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 6

bóle głowy

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 7

zmęczenie

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 8

zmiany skórne

Rozpoznanie nadwrażliwości pokarmowej - jakie kroki przeprowadzić?

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 1

analiza objawów

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 2

wykonanie testów serologicznych

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 3

prowadzenie dzienniczka żywieniowego

Tekst alternatywny obrazka dla punktu 4

podstawą terapii jest dieta eliminacyjno-rotacyjna

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej

Warianty badań w kierunku nadwrażliwości IgG-zależnej dostępne są w kategoriach;

Należy dodać, że renomowane organizacje, takie jak American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI) oraz Canadian Society of Allergy and Clinical Immunology (CSACI), odradzają stosowanie testów IgG, także IgG4 do diagnozowania nadwrażliwości pokarmowych. Uważają za wiarygodniejsze i skuteczniejsze w eliminowaniu objawów nadwrażliwości pokarmowej prowadzenie dzienniczków żywieniowych i wprowadzanie zmian w diecie na podstawie wyciąganych wniosków z obserwacji.

Więcej+
dla Ciebie w pakiecie